Mogućnosti

Ovaj električni auto ima najveći domet sa jednim punjenjem baterija

Ovaj električni auto ima najveći domet sa jednim punjenjem baterija
Foto: Screenshot/Youtube | Ovaj električni auto ima najveći domet sa jednim punjenjem baterija

Svi veliki proizvođači već su ušli ili upravo ulaze u trku za svoje mjesto u budućem svijetu električnih automobila. Kupci, sa druge, strane još nisu, niti će skoro biti, većinski opredjeljeni za ovaj vid transporta, budući da 99 odsto vozila na svijetu još uvijek koristi foslina goriva.

Za najveću manu električnih vozila ljudi smatraju njihov domet sa jednim punjenjem baterija. Oni elektromobili koji mogu da prevale veliku kilometražu imaju baterije velikog kapaciteta, ali i ekvivalentno visoku cijenu.

Upravo takav je i Lucid Air, trenutno najsnažniji električni automobil koji je nedavno ponio još jednu titulu. Taj model je, prema mjerenjima Američke agencije za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency - EPA) ima najveći domet.

Sa jednim punjenjem baterija, Lucid Air prelazi 520 milja ili 836 kilometara, ali pod uslovom da se kreće na standardnim točkovima od 19-inča, prenosi Index.

Ukoliko se "postavi" na veće točkove prečnika 21-inč, domet opada na 774 kilometra.

Verzija na koju se ova mjerenja odnose nosi oznaku Dream Edition Range, a njeni elektromotori imaju ukupnu snagu do 950 konjskih snaga.

Još snažnije Performance izdanje ima domet od 758 (19 inča), odnosno 725 kilometara (21 inč). Konačno, osnovna Lucid Air verzija sa "samo" 800 KS i cijenom od 139.000 dolara ima autonomiju do 830 kilometara.

Prodaja Lucid Air-a je već počela, a prve isporuke ovog fascinantnog automobila se očekuju prije kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije