Mogućnosti

Pet savjeta za redovno održavanje automobila

Pet savjeta za redovno održavanje automobila
Foto: N.N. | Pet savjeta za redovno održavanje automobila

Ne morate da budete mehaničar da biste održavali svoj automobil. Sve što je potrebno je da ponekada malo isprljate ruke. Ovih pet stvari bi trebalo da radite da bi vaš auto nastavio da vas služi još mnogo godina.

Redovno provjeravajte tečnosti

Ako želite da vam auto radi bez problema, morate da redovno provjeravate tečnosti. Najvažnija je kontrola nivoa ulja. Njega možete provjeriti tako što ćete izvući kontrolnu šipku, obrisati višak ulja sa nje, vratiti je u ležište, da biste je potom ponovo izvukli kako biste provjerili nivo.

Osim ulja za motor, automobile koristi kočionu tečnost, tečnost za mjenjač, tečnost za servo volan, antifriz, itd. Uputstvo vašeg automobila trebalo bi da vas uputi u količine svih tečnosti.

Vodite brigu o gumama

Trebalo bi da bude pravilo da ne treba žaliti novac kada su u pitanju kvalitetne gume. Obratite pažnju i često provjeravajte šemu gazećeg sloja (šare) i pritisak u gumama, jer se one habaju sa svakim pređenim kilometrom. Isto važi i za gazeći sloj. Ako su gume nejednako pohabane, potrudite se da ih zarotirate ili izjednačite kako bi se ravnomerno trošile. Održavanje jednakog habanja guma će odložiti kupovinu novih.

Redovno ga čistite

Redovno čišćenje vašeg automobila može mu produžiti život, jer ćete ga zaštititi od pojave rđe. Većina modernih automobila ima samonoseću šasiju (unibody), što znači da je sama karoserija nosilac cijele strukture vozila.

Redovno perite auto, držite ga u garaži ako je imate, popravite i najmanju štetu koju primijetite na karoseriji. Održavanje enterijera čistim može podići cijenu vašeg automobila ako odlučite da ga prodate.

Lampica motora

Da li na vašoj instrument tabli sija lampica motora kada vozite svoj auto? Ovo svjetlo može da ukaže na jednostavan problem poput labavog čepa na rezervoaru, ali šta god da je u pitanju, trebalo bi da popravite brzo. 

Ako nemate OBD skener (ugrađena dijagnostika), trebalo bi da odete kod mehaničara ili do prodavnice auto dijelova, gdje ga oni mogu skenirati za vas. Kad dobijete dijagnozu, znaćete da li možete sami da riješite problem ili bi trebalo auto da predate stručnjacima.

Vozite pažljivo

Nešto što svakodnevno možete da radite da biste sačuvali svoj auto je - da vozite pažljivo. Opasna i nepažljiva vožnja može da uništi vaš auto, ali i da u opasnost dovede vas i druge učesnike u saobraćaju.

Ako ne želite da se bavite održavanjem svog automobila, obratite se profesionalcima. Pronađite mehaničara kome ćete vjerovati i oni će vam pomoći da redovno održavate auto - prenosi Auto Guru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije