Mogućnosti

Pogledajte kako gase požar na elektičnom automobilu

Pogledajte kako gase požar na elektičnom automobilu
Foto: Print Screen/Youtube | Pogledajte kako gase požar na elektičnom automobilu

Do sada su u požarima električnih automobila deblji kraj redovno izvlačili električni automobili.

Svima nam je još u sjećanju snimka Rimčevog bolida koji se zapalio nakon što je Hamster njime izletio sa puta. Auto je izgorio u rekordnom vremenu, a na koncu nije ostalo ništa, pa "ni dugmići". U nekim zemljama se protiv ovakvih požara bore ogromnim mobilnim rezervoarima s vodom u koje uranjaju automobile. Naime, nakon što se požar na bateriji ugasi postoji mogućnost naknadnih požara. Iako je "mobilni bazen" učinkovito rješenje, to je vrlo komplikovano rješenje za izlaske na intervencije, a njime ne mogu raspolagati sve jedinice.

Iz Zaragoze nam dolazi puno elegantnije rješenje. Radi se o vatrootpornom prekrivaču, rješenju koje se primjenjuje u gašenju požara na nekim drugim predmetima (i ljudima). Princip je isti kao u primjenama, a to je da se prekrivačem prethodnim spriječi dovod kiseonika i tako priguši vatra. Ako je automobil dovoljno dugo pokriven, jednom ugašena vatra se neće opet razviti.

Bridgehill pokrivač je razvijen upravo za gašenje požara na automobilima. Za potrebe testa zapaljen je Nissan Leaf, a temperatura vatre popela se do čak 1080 stepeni Celzijusovih. Nakon samo 30 sekundi otkako je automobil prekriven temperatura je pala na 357 stepeni, a nakon nekoliko minuta na 120.

U jednom trenutku kad je temperatura pala na 107 stepeni vatrogasci su pomakneli prekrivač i vatra je opet krenula jačati. Stoga je bitno da automobil ostane prekriven duže vrijeme, barem jedan sat.

Radi se o vrlo jeftinom i praktičnom rješenju koje bi lako moglo ući u redovnu praksu. Ne zauzima puno mjesta, nije komplikovana, a učinkovitost u suzbijanju požara je očita. Ovakav prekrivač veličinom i cijenom je dostupan i mogao bi postati dio standardne opreme svih jedinica.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije