Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Prije prvih vrućina temeljno operite donji dio automobila

Prije prvih vrućina temeljno operite donji dio automobila
Foto: N.N. | Prije prvih vrućina temeljno operite donji dio automobila
N.N.

Sol zaostala ispod vašeg vozila pri visokim temperaturama razara lim znatno brže nego zimi, zbog toga donji dio automobila temeljno operite u nekoliko sljedećih pranja.

Mnogi ne znaju da je sol za karoseriju opasnija ljeti, nego zimi. Naime, hrđanje je intenzivnije na višim temperaturama, nego na nižim, pa sol zaostala uprocjepima donjeg dijela karoserije za vrijeme ljetnih vrućina djeluje razorno na lim.

Sol kojom se posipaju ulice, kako bi se spriječilo zaleđivanje, je natrijev hlorid, koji u dodiru s vodom stvara agresivnu hlorovodičnu kiselinu. U utorima karoserije, gdje se nakuplja i zaostaje, kondenzuje se vlaga te stvaraju uslovi za hrđanje dugo nakon zime.

Zvuči poput paradoksa, ali hrđanju su izloženi automobili čiji vlasnici ih nakon vožnje posoljenim ulicama noću ostavljaju u toplim garažama. Po istom principu korodiranje ljeti može biti intenzivnije nego zimi, a hrđa napada konstrukcijski najvažnije dijelove.

Srećom, svi savremeni automobili imaju potpuno pocinčanu karoseriju, otpornu na hrđanje, a najvažniji sklopovi su dodatno zaštićeni. No ipak, temeljno pranje unutrašnjosti blatobrana, pragova i poda iznuzetno je važno za trajnost vitalnih dijelova karoserije.

Sol s prljavštinom najviše se nakuplja u utorima unutrašnjosti blatobrana...

Važno

1. Prilikom svakog pranja preporučljivo je temeljno oprati pod, jer nakupljene nečistoće zadržavaju vlagu i ubrzavaju hrđanje.

2. Temeljno pranje poda nakon zime vrlo je korisno, jer sol koja uđe u utore, uglove i procjepe dugo zaostaje.

3. Izaberite praonicu koja koristi crijeva jakog pritiska s toplom vodom i sredstvom za pranje i zaštitu, jer se povećavaju pozitivni učinci.

4. Nakon prvog temeljnog pranja preporučljivo je, podizanjem automobila na dizalicu ili na kanalu, pregledati pod i karoserijski lak te sanirati uočena oštećenja, kako bi se spriječilo hrđanje.

5. Ako uočite propuštanje kiseline iz akumulatora, odmah ga izmijenite, a lim dobro operite od ostataka kiseline.

(Autoprtal.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije