Mogućnosti

Produžite život akumulatoru uz ova četiri jednostavna trika

Produžite život akumulatoru uz ova četiri jednostavna trika
Foto: Ilustracija | Produžite život akumulatoru uz ova četiri jednostavna trika

Akumulator za automobil trebalo bi da traje od tri do pet godina, ali kod većine vozača on ne "poživi" duže od dvije godine.

Zašto je to tako, i šta bi mogli da promijenite kako bi produžili životni vijek akumulatora?. "Automotoworld" donosi četiri savjeta kako da produžite trajanje akumulatora.

Prašak za pecivo

Ukoliko je neke dijelove akumulatora zahvatila korozija to možete da očistite, ili bar da ublažite uz veoma jednostavan trik, koristeći prašak za pecivo.

Napravite mješavinu od tri kašike praška za pecivo i vruće vode vode, a potom uz pomoć četkice za zube sastružite koroziju. Nakon toga uzmite krpu i obrišite, te na kraju posušite drugom krpom.

Kada ste osušili akumulator u potpunosti, uzmite malo tovatne masti i premažite metalne dijelove kako bi ubuduće spriječili nastajanje korozije.

Epsom so

Da li vaš akumulator izgleda da nema snage i mislite da će da vas izda kada pokušate sljedeći put da startujete automobil?

Dajte vašem akumulatoru malo "života" koristeći mješavinu Epsom soli i tople vode.

Razmutite malo soli u toploj vodi i dodajte u svaku ćeliju. Pomenuti portal tvrdi da bi ovo moglo da pomogne vašem akumulatoru.

Tovatna mast

Nije slučajnost kada bateriju "umru" na niskim temperaturama. Hladnoća povećava električni otpor i dovodi do zgušnjavanja motornog ulja što akumulatorima mnogo otežava rad.

Korozija na metalnim dijelovima akumulatora takođe pravi ogromnu štetu i može da bude posljednji znak da će baterija da "izda". Šta možete uraditi po tom pitanju?

Jednostavno, prije zime, iskopčajte akumulator i žičanom četkicom očistite dijelove na koje stavljate kleme. Ponovo ih spojite i malo premažite tovatnom mašću koja će spriječiti koroziju i pomoći vašem akumulatoru da "preživi" hladne dane.

Gazirani sokovi

Tačno je da kiseline pomažu u eliminaciji korozije sa akumulatora. Sva gazirana pića sadrže neke kiseline na bazi ugljenika koje pomažu da se uklone mrlje i da se riješite naslaga korozije.

Naspite malo sode preko dijelova na koje stavljate kleme i dajte joj vremena da odradi posao. Na kraju "ljepljivost" uklonite mokrom spužvicom i potom osušite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije