Mogućnosti

Samovozeći automobili moraće da nauče da predvide ponašanje pješaka

Samovozeći automobili moraće da nauče da predvide ponašanje pješaka
Foto: Ilustracija | Samovozeći automobili moraće da nauče da predvide ponašanje pješaka

Postavlja se pitanje kako će kompjuter u vozilu razlikovati pješaka koji samo stoji pored kolovoza od onog koji zaista namjerava da pređe preko ulice.

Uprkos svakodnevnim testiranjima samovozećih automobila na javnim saobraćajnicama i miliona pređenih kilometara u realnim uslovima saobraćaja, još smo daleko od trenutka kada će se takva vozila kretati ulicama samostalno, bez intervencije čovjeka za upravljačem.

Pred inženjerima i tehničarima je još dosta posla kako bi stvorili bezbjedan "auto bez vozača". Jedna od najvećih nepoznanica i izazova za kompjutere koji će u budućnosti upravljati automobilima jesu pješaci i njihovo, ponekad nepredvidivo ponašanje.

Vozači "od krvi i mesa" u stanju su da na osnovu držanja tijela i kontakta očima sa pješakom procijene da li on namjerava da pređe ulicu, ili samo dokono stoji pored kolovoza dok mu misli lutaju ko zna gdje.

Takođe, vozač zna da prepozna namjeru bicikliste da započne kretanje kada vidi da je ovaj stavio nogu na pedalu, pa može unaprijed da reaguje.

Kompjuterima na današnjem nivou razvoja vještačke inteligencije teško je da takve probleme jrešavaju jer ima previše varijabli.

"Jasno je da ne možete da programirate samovozeći automobil da svaki put stane kada primijeti pešaka koji se nalazi pored puta, ali takođe morate da obezbijedite da se vozilo na vrijeme zaustavi kada pješak odluči da ipak pređe preko ulice", objašnjava henrik Grin, šef razvojno-istraživačkog odjeljenja Volvoa, jednog od brojnih proizvođača automobila koji rade na tehnologiji autonomnih vozila.

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Los Anđelesu, Volvo i kompanija Luminar predstavili su naprednu LiDAR tehnologiju koja je u stanju da prepozna pešaka, pa čak i da razazna njegove pojedinačne udove na razdaljinama i do 250 metara.

Međutim, čak i ovako pouzdani sistemi za detekciju ljudskog pokreta nisu u stanju da sa potpunom preciznišću predvide "sljedeći korak" u ponašanju pješaka.

Na primjer, ako se osoba koja džogira približava kolovozu, nije dovoljno da kompjuter samo predvidi za koje će vrijeme ona stići do ulice i da li će se njena zamišljena putanja kretanja ukrstiti sa trajektorijom automobila, već je za računar važno i da prepozna da li je ona uočila automobil koji nailazi i da li će zbog toga možda promijeniti brzinu trčanja.

Drugi dobar primjer u vezi sa problemom predviđanja ponašanja pješaka je osoba koja se nalazi pored kolovoza i gleda u ekran smartfona.

U ovakvim slučajevima postoji velika vjerovatnoća da dođe do nepredvidivog ponašanja, što najbolje znaju vozači "od krvi i mesa" koji se svakodnevno u saobraćaju suočavaju sa takvim situacijama.

Zbog svega navedenog, timovi koji razvijaju tehnologiju samovozećih automobila pored softverskih i drugih inženjera uključuju i psihologe - stručnjake za ljudsko ponašanje u saobraćaju.

Eksperti za autonomna vozila ističu da kompjuterski sistemi koji kontrolišu vožnju "ne mogu sebi da dozvole luksuz" da ne "pročitaju" tačno ponašanje pješaka.

"U slučaju da sistem nije u stanju da predvidi sljedeći potez pješaka, postoje dvije opcije, a nijedna od njih nije dobra za dalji razvoj tehnologije samovozećih automobila – ili ćete igrati na kartu potpune bezbjednosti i dobiti previše 'oprezna vozila' čije će kretanje biti presporo i nepraktično, ili će se 'vozila bez vozača' kretati brže ali će morati da 'zakoče u mjestu' kada to bude neophodno i tako učine vožnju neprijatnom po putnike", objašnjava Pit Render iz kompanije Argo AI.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije