Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Sportski filter vazduha prvi je korak u tjuningu

Sportski filter vazduha prvi je korak u tjuningu
Foto: N.N. | Sportski filter vazduha prvi je korak u tjuningu
N.N.

Mnogi ljubitelji tuninga sportski filter vazduha smatraju prvim korakom do poboljšanja performansi automobila.

Često se okuraže raznim pričama o tome kako će dobiti pet ili deset konjskih snaga, pa ako se na sportski filter vazduha doda još i protočni izduv zagarantovan je dobitak od 10 posto snage motora…

Ali, u tim svim pričama ima i hrpa gluposti. Kao prvo, funkcija koju obavlja filter vazduha je, kako i samo ime govori, filtracija vazduha prije ulaska u motor. Dakle, kad motor ne bi imao filter vazduha brojne nečistoće abrazivno bi djelovale na vitalne sklopove motora poput cilindarskih košuljica i klipnih karika.

Svaki protočniji filter vazduha ujedno i slabije pročišćava vazduh koji ulazi u motor pa se taj minimalan dobitak snage zapravo vraća poput bumeranga u pogledu ubrzanog trošenja motora.

Ključno pitanje je koliko se snaga zaista može povećati ugradnjom sportskog filtera vazduha. Odgovor na to pitanje potražila je ekipa YouTube kanala Engineering Explained. Jednostavnim testom mjerenja snage.

Kao pokusni kunić poslužio im je Subaru Crosstrek. Prvo mjerenje s dotrajalim filterom vazduha pokazalo je snagu od 158,25 KS. Ugradnjom novog originalnog filtera snaga je narasla na 160,1 KS. Zatim su isprobali zamjenski filter vazduha i izmjerili snagu od 163,32 KS, da bi na kraju ugradnjom sportskog filtera vazduha proizvođača K&N snaga narasla na 164,42 KS.

Dakle, smanjenjem otpora strujanja vazduha moguće je ostvariti povećanje snage motora od najviše četiri posto. Isplatili se zbog toga svjesno povećati potrošnju vitalnih dijelova motora? Na to pitanje nema univerzalnog odgovora. Ponekad je užitak boljeg zvuka i odziva na gas važniji od racionalnog pristupa.

Za sve detalje pogledajte video.

(autopress.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije