Mogućnosti

Šta se dešava sa pritiskom u gumama zimi

Šta se dešava sa pritiskom u gumama zimi
Foto: Unsplash/ NeONBRAND | Šta se dešava sa pritiskom u gumama zimi

Niže temperature znače i niži pritisak u gumama, zato budite spremni na češće dopumpavanje guma tokom zimskih mjeseci.

U područjima sa više snijega na putevima tokom zime postoji staro uvreženo mišljenje kako su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju po snijegu jer gume tada imaju veću kontaktnu površinu sa podlogom.

Iako to tehnički nije netačno (ponekad je, na primjer, korisno za lakše izvlačenje iz pijeska), zapravo nikada nije bezbjedno voziti sa niskim pritiskom u gumama, pa tako niti po snijegu i niskim temperaturama.

Vožnja sa nedovoljno napumpanim gumama tokom snježnih padavina povećava vjerovatnoću saobraćajne nezgode koja je povezana sa gumama, pokazala je studija američke Nacionalne uprave za bezbjednost drumskog saobraćaja.

Dakle, samo pravilno napumpane gume bolje "voze" kroz snijeg, štede gorivo i ne manje važno - traju duže.

Automobilske gume većine modela automobila obično pumpamo na pritisak od 2 do 2,4 bara, a preporučeni nivo za vaš automobil, koji je obično istaknut na naljepnici negdje na automobilu (najčešće na limu unutrašnje strane, ili okvira vrata), valja primjenjivati tokom cijele godine jer ne postoje različiti brojevi za ljeto ili zimu.

Međutim, spoljna temperatura ipak utiče na pritisak u gumama, pa zato zimi kada stignu "minusi" treba češće da provjeravate i po potrebi dopumpate gume nego u ljetnim mjesecima, a sve kako biste održali idealan pritisak koji je jedan od bitnijih faktora za bezbjednost vožnje.

Ljeti te potrebe nema jer se topliji molekuli vazduha u gumi brže kreću i više se "sudaraju" jedan sa drugim, podižući pritisak u gumama na traženi nivo. Međutim, kada temperatura padne, molekuli vazduha usporavaju i "lijepe" se međusobno što za rezultat ima pad pritiska vazduha i potencijalno nedovoljno naduvanu gumu.

U praksi, mnogi proizvođači guma procjenjuju da gume gube 0,06 bara na svakih 10 stepeni pada spoljne temperature.

Korisno: ako vaš automobil ima sistem za nadzor pritiska u gumama, svjetleće upozorenje će se aktivirati sa padom pritiska od najmanje 25 odsto. Ovaj sistem je posebno koristan za praćenje pritiska u gumama po hladnom vremenu.

Ako nemate taj senzor, provjerite gume nakon što je vaš automobil bio parkiran samo nekoliko sati (vožnja podiže temperaturu vazduha, a time i pritisak u gumama), kako biste dobili što tačniji podatak o gubitku pritiska u odnosu na propisani.

Obavezno pritom provjerite preporučeni pritisak za prednje i zadnje gume, jer se obično prednje zbog mase motora ispod poklopca pumpaju oko 0,2 bara više nego zadnje.

Ako je rezultat ispod preporučenog pritiska za vaš automobil, upotrebite kompresor vazduha da ih napumpate dok ne dobijete željeno očitavanje. Najbolje je provjeravati gume jednom mjesečno, jer se kod slabije napumpanih guma sa nižim bočnim profilom pad pritiska ne vidi uvijek "od oka" kao kod onih sa višim profilom.

Drugi znakovi da su vaše gume možda nedovoljno napumpane su: volan podrhtava, ako je u pitanju samo jedna guma "vuče u stranu", ili je zaustavni put kod kočenja duži.

Prevencija je uvijek bolja od "liječenja".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije