Mogućnosti

Šta se događa kad u automobilu nestane AdBlue

Šta se događa kad u automobilu nestane AdBlue
Foto: Myshoun/Pixabay | Šta se događa kad u automobilu nestane AdBlue

U eri pooštravanja standarda emisije izduvnih gasova, proizvođači automobila dugo su se borili za dizel. Prvo su u njih počeli da ugrađuju ​​katalizatore, zatim su se pojavili dizelski filteri čestica, a na kraju je katalizator postao obavezan u slučaju dizel motora.

"Hvata" azotove okside iz izduvnih gasova koji su posebno štetni za ljudsko zdravlje.

Kako funkcioniše SCR filter?

Radi na prilično jednostavnom principu. AdBlue tečnost (u suštini rastvor uree) ubrizgava se u metalnu limenku, u koju prethodno ulazi dizelski izduvni gas. Nakon toga dolazi do hemijske reakcije, čiji je rezultat neutralizacija štetnih jedinjenja.

Efikasnost pretvarača je zaista visoka - mogu neutralisati do 90 odsto azotnih oksida, piše automobili.ba.

Šta je AdBlue i koliko će trajati?

Ključni element procesa rada SCR filtera je AdBlue tečnost. Kao što je već navedeno, to nije ništa više od rastvora uree - 32,5% je urea, a 67,5% destilovana voda.

AdBlue se u vozilu nalazi u posebnom rezervoaru, pri čemu kompjuter neprestano provjerava nivo te tečnosti.

Koliko tečnosti može biti u automobilu, zavisi od modela i proizvođača. Generalno, u rezervoar može da stane od nekoliko do čak desetak ili više litara tečnosti AdBlue. Ova količina trebalo bi da vam omogući da pređete čak 10.000 ili 15.000 kilometara.

Vozač će biti obaviješten porukom na "bord kompjuteru" o niskom nivou AdBlue tečnosti u rezervoaru.

Kada se pojavi ova informacija, najbolje je napuniti rezervoar što je prije moguće. To se može učiniti pomoću posebnih dozatora na pumpama ili tokom pregleda od strane mehaničara prilikom redovne kontrole/servisa vozila.

Šta se dešava sa motorom ako ostane bez AdBlue tečnosti?

Motor se neće pokrenuti. Šta onda učiniti?

Vozače umiju da ignorišu poruke o niskom nivou tečnosti AdBlue. To je često zbog navike da se AdBlue dopunjava tokom redovnog servisa.

Na taj način, međutim, možete stvoriti sebi ozbiljan problem. Jer kada kompjuter u automobilu dođe do zaključka da je rezervoar prazan, blokiraće paljenje. Vozač neće moći da startuje motor dok se tečnost ne dolije. Ovo će takođe biti javljeno porukom na putnom kompjuteru.

Dakle, šta učiniti kada ste na putu, a automobil vas obavijesti da je rezervoar AdBlue prazan?

Zaista može postojati jedno rješenje. Ni u kom slučaju ne smijete isključiti motor.

Kako se motor ne bi sam ugasio, takođe je važno isključiti start-stop sistem, ukoliko ga vozilo ima. Sljedeći korak trebalo bi da bude odlazak do najbliže benzinske pumpe, gdje možete kupiti AdBlue.

Važno je da vozač ne ugasi motor prije nego što utvrdi da na pumpi postoji funkcionalan AdBlue dozator ili da može da ga kupi u flašici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije