Mogućnosti

Šta vam boja dima iz auspuha govori o stanju vašeg automobila?

Šta vam boja dima iz auspuha govori o stanju vašeg automobila?
Foto: N.N. | Šta vam boja dima iz auspuha govori o stanju vašeg automobila?

Izduvni gasovi iz vozila uglavnom su bezbojni i kada su takvi sa motorom i sagrijevanjem je sve u redu. Eventualno može da dogodi, kada je vrijeme hladno, da se dim iz auspuha, usljed kondenzacije, ima bijelu boju.

Međutim, ako primijetite da su izduvni gasovi dobili boju i to uvijek (čak i kada nije hladno), to je skoro siguran znak da nešto nije u redu.

Plavičasti dim

Ovo je znak da motor u nekom dijelu dobija ulje koje curi, zbog čega ono sagorijeva. To može da bude signal za više različitih problema, od ventila koji popušta pa sve do oštećenih cilindara. Ako ostavimo automobil duže da radi kada primijetimo plavičasti dim, može doći do niza oštećenja, od različitih senzora, pa sve do toga da zbog nestanka ulja u motoru dođe do pada pritiska u sistemu.

Bijeli dim

Ako iz auspuha izlazi bijeli dim, a već ste isključili mogućnost da je u pitanju kondenzacija (kada se prebrzo startuje i krene po hladnom vremenu, prije nego što motor postigne radnu temperature), to može da bude loš znak. Bijeli dim je znak da negdje u motoru gori tečnost za hlađenje ili neka druga tečnost koja služi za transmisiju. Takođe, ako vozite dizelaša i vidite izduvne gasove bijele boje, može biti znak da kroz sistem prolazi gorivo koje nije sagorjelo.  Ako se bijeli dim javlja tokom cijele vožnje, to je siguran znak nekog od navedenih kvarova.

Crni dim

Crni dim je normalan kod starijih dizel motora, posebno kada se brzo startuju ili kada se naglo stisne papučica gasa. Kod novijih dizela, međutim, crni dim ne bi smio da se pojavljuje, odnosno ako se pojavi, to ne treba smatrati normalnim. U tom slučaju crni dim je siguran znak da sistem ubrizgava previše goriva koje ne može da sagori za potrebno vrijeme. Kod benzinskih motora znak crni dim je znak da je u rezervoaru veoma jaka mješavina goriva, odnosno da ima mnogo goriva, a malo vazduha. Znak da se radi o izrazito jakoj mješavini je i izduvni ventil pokriven crnom čađi sa unutrašnje strane.

Kako, osim po boji, dijagnostifikovati izduvne gasove?

Plavičasti dim

Obično ima miris nečega zagorjelog. Ako ga osjetite, odmah provjerite nivo motornog ulja. Takođe, bilo bi dobro i da vam mehaničar provjeri klipove.

Bijeli dim

U zavisnosti od tečnosti koja curi po motoru i gori, može imati blago slatkasti miris ili miris zagorjelog ulja. Svakako bi trebalo da provjerite nivo rashladne tečnosti (ako osjetite slatkasti miris) ili tečnosti prenosnog sistema (ako osjetite miris zagorjelog ulja).

Crni dim

Provjerite filtere za gorivo. Oni su najsigurniji znak da nešto ne u motoru nije u redu, ukoliko imaju naslage na sebi.

Zaključak

Ako uočite neuobičajan dim iz izduvnog sistema vašeg automobila - morate brzo da reagujete. Kao što smo naveli, neki od kvarova mogu prouzrokovati nove, još veće i još skuplje kvarove. Zato je najbolji savjet - dobro otvorite oči, posmatrajte vaše vozilo, a ako primijetite neki od neuobičajnih znakova koje smo opisali, odmah ga odvezite kod majstora.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije