Mogućnosti

Stručnjaci: Pretjerano korišćenje navigacije može biti štetno po zdravlje

Stručnjaci: Pretjerano korišćenje navigacije može biti štetno po zdravlje
Foto: Pixabay/naive_eye | Stručnjaci: Pretjerano korišćenje navigacije može biti štetno po zdravlje

Malo je stvari koje oslobađaju više od vožnje otvorenim putem - ali biti za volanom složenije je nego što se možda čini. Kada se pridržavamo saobraćajnih pravila, koristimo čitav niz važnih moždanih funkcija.

Konkretno, neke studije su otkrile da vožnja može spriječiti pad kognitivnih sposobnosti, piše Bestlifeonline. Ali jedna uobičajena navika koju mnogi od nas praktikuju u vožnji mogla bi imati suprotan efekat, uzrokujući da vremenom izgubimo određene kognitivne vještine.

Gotovo svaki dio vašeg mozga mora biti uključen dok vozite - ali neki elementi kognitivnog funkcionisanja važniji su od drugih.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Scientific Reports objašnjava dvije glavne strategije koje naš mozak koristi kada smišljamo kada treba da idemo.

"Jedna je strategija prostornog pamćenja, a ta strategija kritički se oslanja na hipokampus, regiju mozga koja je snažno uključena u epizodno pamćenje i relacijsku memoriju. Druga strategija je strategija podražaj-odgovor i uključuje učenje niza motoričkih odgovora (npr. skretanje ulijevo prateći pravac pružanja krivine", navodi se u studiji.

Kako kažu, to "dovodi do rigidnijeg ponašanja i omogućava nam da upravljamo poput 'auto-pilota' na rutama kojima često putujemo".

U čemu je kvaka? Te kognitivne vještine koristimo samo kada ne koristimo sistem globalnog pozicioniranja (GPS) za navigaciju. Prema studiji, korišćenje GPS-a dok vozite povezano je sa jednim posebnim oblikom pada kognitivnih vještina.

"Analizirali smo iskustva 50 vozača kao i različite aspekte prostorne memorije, uključujući korišćenje strategije prostorne memorije, kognitivno mapiranje i kodiranje orijentira korišćenjem zadataka virtuelne navigacije", objašnjavaju istraživači.

Otkrili su da ljudi koji više koriste GPS imaju lošiju "prostornu memoriju", što znači da su bili lošiji u "navigaciji" kada su vozili bez GPS-a.

Isključivanje vašeg GPS-a može biti sjajan način da vam pomogne da zadržite, ponovno uvježbate ili povratite kognitivne funkcije - ali i nekoliko drugih stvari takođe vam mogu pomoći da poboljšate svjest o prostoru.

Stručnjaci preporučuju igranje šaha, slaganje slagalica, igranje igara pamćenja, bavljenje umjetnošću i redovne fizičke vježbe, a sve to može imati pozitivan učinak na vizuelno-prostorne vještine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije