Mogućnosti

Sve o lameli - kako je sačuvati i kada je vrijeme za zamjenu?

Sve o lameli - kako je sačuvati i kada je vrijeme za zamjenu?
Foto: Ilustracija | Sve o lameli - kako je sačuvati i kada je vrijeme za zamjenu?

Lamela će se potrošiti kad-tad, a sajt "Polovni automobili" potrudio se da pruži savjete i da odgovore na pitanja koja muče vozače u vezi sa ovom temom.

Kako da maksimalno produžite životni vijek lamele na automobilu? Treba li mijenjati korpu i druk ležaj zajedno sa lamelom? Kako da prepoznam da li lamela proklizava? Smijem li da vozim sa lamelom koja proklizava? Kako da prepoznam da li je problem u lameli ili je neki drugi kvar u pitanju?

Za one nestrpljive – "odskrolujte" na sredinu. Ali vjerujte da bez razumijevanja kako "stvari" funkcionišu i dalje neće moći na najbolji način da produžite životni vijek lameli i prepoznate kvar na vrijeme.

Prvo, kako radi motor?

Smjesu goriva i vazduha u cilindru zapali varnica sa svjećice. Zatim ta smjesa koja brzo sagorijeva u cilindru gurne klip na dole.

Klip gura klipnjaču, a ona zahvaljujući tome što je vezana za posebno koljeno na koljenastom vratilu, okreće koljenasto vratilo, koje nazivamo i radilicom.

Dakle, na radilicu ne djeluje konstantna sila koja je tjera da se okreće, već praktično dobija udare koje nakon "eksplozije" u cilindru sa klipa prenosi klipnjača. Stoga se javljaju vibracije i nemiran rad motora.

Da bi se dobilo ravnomjernije okretanje radilice, tj. da bi se "ispeglali" udari klipova, na kraj radilice se postavlja zamajac. On praktično funkcioniše kao teg koji svojom masom ne dozvoljava nagle promjene u brzini okretanja radilice.

Lamela – tu smo

Na zamajac se naslanja frikcioni disk – lamela. Inače, frikcija "u prevodu" znači trenje, trljanje...

Spoljašnji prsten, tj. frikcioni dio lamele naslanja se na zamajac. On konstantno ima pun kontakt sa zamajcem (uvijek su u dodiru), bez obzira da li je mjenjač u nekom stepenu prenosa ili u neutralnom položaju.

Stoga - dok motor radi, zamajac i lamela su u punom kontaktu i vrte se istom brzinom.

Ali kada pritisnemo papučicu kvačila...

Kada pritisnemo papučicu kvačila, mi u stvari razdvajamo lamelu i zamajac. Drugim riječima – prekidamo fizičku vezu između motora i mjenjača.

To nam omogućava da promijenimo stepen prenosa (brzinu) u mjenjaču.

Kada pustimo papučicu kvačila, dolazi do ponovnog kontakta lamele i zamajca. Time se motor i mjenjač ponovo "spajaju" i snaga motora nastavlja da se preko mjenjača prenosi na točkove.

Kako se to obavlja bez trzanja i cimanja?

Kada nakon razdvajanja ponovo želimo da "spojimo" zamajac i lamelu, nailazimo na problem – oni se vrte različitim brzinama!

Zato, da bi se "spajanje" i izjednačavanje brzine njihovog okretanja obavilo što mirnije, moramo relativno lagano da puštamo papučicu kvačila.

Dok puštamo papučicu kvačila, zamajac i lamela dolaze u kontakt, a zatim se pritisak pojačava sve dok ne počnu da se okreću istom brzinom. U ovom procesu usaglašavanja brzine okretanja dolazi do trošenja lamele.

Koliko će trošenje biti izraženo - to zavisi od mnogo faktora:

a) kojom brzinom puštate papučicu kvačila

b) koliki gas dodajete dok puštate papučicu kvačila 

c) u kojem je stepenu prenosa mjenjač

d) kojom brzinom se auto kreće

e) koliko dugo držite kvačilo "na pola" ili u nekom "međupoložaju" dok krećete, penjete se uz ivičnjak, krećete iz mesta uz uzbrdicu...

f) koliko je opterećen auto

g) u kakvom su stanju lamela i korpa...

Upravo to što dolazi do proklizavanja između lamele i zamajca omogućava nam da vožnja bude... Pa, da uopšte bude moguća, grubo rečeno.

Ne zaboravimo da i sam frikcioni prsten ima dva sloja između kojih se nalaze amortizacioni elementi. Oni ublažavaju udar prilikom "spajanja" sa zamajcem. Kako bi se ovaj proces obavio uz još manje vibracija ili trzanja, sama lamela ima posebnu konstrukciju.

Naime, lamelu čine dvije cjeline: 

1) Spoljašnji prsten, tj. dio sa frikcionom površinom koja naliježe na zamajac

2) Manji dio u sredini, sa otvorom sa zupcima kroz koji prolazi osovina koja ide u mjenjač

Ove dvije cjeline mogu u određenoj mjeri da se pomijeraju jedna u odnosu na drugu, a pomijeranje ide upravo preko tih opruga.

Dakle, opruge nisu tu samo za ukras, već se u stvari preko njih posredno prenosi sila sa frikcione površine na osovinu koja ide ka mjenjaču.

Kako prepoznati da lamela proklizava ili da nešto drugo nije u redu?

Lamela neće otkazati iznenada. Imaćete dovoljno vremena da primjetite kako nešto nije u redu. Istina, oni koji voze lagano, bez tereta i po ravnici, često ništa ne primjete sve dok ne dođu u priliku da moraju oštro da daju gas kod preticanja ili vožnje uzbrdo.

Simptomi loše lamele mogu da budu raznovrsni, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju. U početku su blagi i gotovo neprimjetni, a zatim sve primjetniji i opasniji u nekim situacijama – preticanje, uključivanje na autoput...

Nakon što počnu prvi blagi simptomi, lamela će sve brže i brže pokazivati da je vrijeme za zamjenu. Razlog je jednostavan – što više proklizava, sve se više pregrijava i brže troši, pa zato još više proklizava i tako ulazi u pravu spiralu uništenja.

Naravno, neki vozači jako dugo odlažu zamjenu iz finansijskih razloga. Voze pažljivo, bez oštrijih ubrzanja, izbjegavaju oštre uspone i penjanje uz ivičnjak. I tako sve dok vožnja bukvalno ne postane nemoguća.

Da li odlaganje zamjene lamele može da bude opasno?

Naravno. Odlaganje negativno utiče i na zamajac, koji se takođe pregrijava.

Može i bez pregrijavanja da dođe do oštećenja zamajca, ako se istroši materijal lamele, pa ga "dohvate" metalne nitne.

Takođe, može i sama lamela da se "razleti".

Kako da znam da je lamela zrela za zamjenu?

Simptomi da je lamela za zamjenu: 

a) Kada oštrije dodate gas, obrtaji rastu, ali auto ne "vuče" kako bi trebalo – ovo je početna faza

b) Kada oštrije dodate gas, obrtaji naglo skoče, motor "zaurliče", a auto gotovo da ne promijeni brzinu – ovo je srednja faza

c) Auto ne ide kako bi trebalo u svim režimima, a ručica mjenjača teže ulazi u željenu "brzinu" – ovo je krajnja faza i više nema opravdanja za odlaganje popravke

Ponavljamo - simptomi mogu da budu zaista raznoliki. Kod dizelaša će do proklizavanja doći na nižim obrtajima, kod benzinaca na višim.

Nemaju svi vozači istu sinhronizaciju i brzinu puštanja kvačila i davanja gasa, pa kod nekih zamajac i lamela imaju više vremena da "uhvate" istu brzinu okretanja.

Nekad prilikom ubrzavanja prvih par sekundi dođe do proklizavanja lamele, obrtaji skoče, auto "spava", ali onda "uhvati" i krene... Takođe, vozači koji već znaju da prepoznaju simptome u ovakvim situacijama popuste gas kako bi se lamela i zamajac "uhvatili", pa zatim nastave pažljivije.

Simptomi da nešto drugo u sistemu nije u redu:

  • pedala kvačila "hvata" suviše visoko 
  • pedala kvačila "hvata" suviše nisko, pa mjenjač zna i da zakrči ako je dovoljno ne pritisnete 
  • tvrda pedala kvačila
  • trzanje prilikom kretanja 
  • ukoliko auto ima plivajući zamajac, tu je čitav niz simptoma neispravnosti... 
  • zujanje, struganje, šuštanje... Sa pritisnutim ili puštenim kvačilom. 

Uzroci svih gore navedenih simptoma da nešto nije u redu mogu da budu razni – kvar druk ležaja, igličastog ležaja, korpe, zamajca (bez obzira da li je plivajući ili fiksni), sistema prenosa sile od papučice kvačila do druk ležaja u zavisnosti od toga da li je riječ o mehaničkom (istegnuta sajla ili neki drugi problem s njom) ili hidrauličnom (curenje ulja, zaglavljivanje), mehanizma za štelovanje, potrošen frikcioni materijal na lameli, neki problem u viljušci ili polugama koji deluju na druk ležaj, pojava zazora ("lufta") između zubaca centralnog otvora na lameli i osovine koja prolazi kroz nju (ovo se vrlo brzo pretvori u ozbiljan problem)...

Npr, ako se čuje nešto između zujanja, zavijanja i blagog krčanja kada je auto u leru, najvjerovatnije je problem u druk ležaju (potisnom ležaju ili druk lageru).

Kako provjeriti kvačilo/lamelu?

Postoji jedan način provjere, ali napominjemo da mnogi smatraju da prosječan vozač na taj način ne može da utvrdi pravo stanje lamele – iskusan majstor možda, ali običan čovjek teško: 

1. startujete motor 

2. ubacite mjenjač u neki od viših stepena prenosa, može i najviši 

3. pritisnete gas i dovedete obrtaje do npr. 2.000 o/min

4. pustite kvačilo Ako je lamela dobra, motor će se ugasiti.

Ovaj način provjere nemojte da ponavljate, pošto nije baš "zdravo" po lamelu i druge komponente. A ni prodavac automobila sigurno neće biti srećan... Tu je i "verzija" sa podignutom ručnom kočnicom. 

Zato ne možemo da savjetujemo da provjeravate auto ovom metodom.

Kako sačuvati lamelu i druge dijelove sistema?

1) Ne držati pritisnuto kvačilo na semaforu dok čekate zeleno ili u koloni dok čekate pokret 

2) Ne "odmarati" nogu na kvačilu u vožnji 

3) Uzbrdica – nije sramota koristiti ručnu kočnicu kao pomoć pri kretanju na uzbrdici, naročito ako je strmija. Naprotiv, tako čuvate lamelu. Što je strmija uzbrdica, habanje lamele će biti veće. 

Ovo je uobičajen scenario. Krećete na uzbrdici. Puštate kočnicu, prebacujete desnu nogu na gas – auto je već blago krenuo unazad. Sada ne samo da treba da savladate uzbrdicu, već i da praktično prvo zaustavite auto trošeći lamelu i zatim krenete naprijed. 

Nekome ovo djeluje banalno, a mnogi su ponosni na svoje vozačko umjeće, ali svako ovakvo kretanje ozbiljno skraćuje životni vijek lameli. 

Vlasnicima dizelaša je mnogo lakše na uzbrdicama, pa ih ova problematika ne dotiče mnogo. Sa druge strane, vlasnici benzinaca, naročito ako je auto velik i težak, a motor slab, dobro znaju koliki gas moraju da daju kada kreću iz mjesta uzbrdo. 

Naravno – sve zavisi od toga kakva je uzbrdica (ako je blaga, onda obično nema većih problema), koliko je iskusan vozač, da li je riječ o benzincu ili dizelašu... 

4) "Vaga" na uzbrdici - lagana uzbrdica, a "mangup" za volanom drži auto u mjestu samo uz pomoć gasa i kvačila. Povremeno ga pusti malo unazad, pa ga vrati naprijed... Za razliku od ostalih "amatera", on je u svakom trenutku spreman da se lansira kada se upali zeleno. 

Ako želite da produžite životni vijek svojoj lameli, ne radite to. Držanje automobila u mjestu na uzbrdici uz pomoć kvačila i gasa smrt je i za lamelu i za korpu, ali i za druge komponente. 

Neki će sada reći: "Ja to stalno radim i lamela mi traje isto kao i svima drugima".

Imamo samo jedan odgovor: Ako Vi smatrate da to nije štetno, samo nastavite. Ovo su savjeti za početnike i vozače koji žele da uče, a ne za "iskusne vukove".

5) Izbjegavajte oštre startove – naročito ako ste novopečeni vlasnik snažnijeg dizelaša, pa uživate u tome kako polijeće iz niskih obrtaja. Tako uništavate i lamelu i plivajući zmajac ukoliko ga ima, ali i druge dijelove i sklopove. 

6) "Potpisivanje" i spaljivanje guma – treba li uopšte komentarisati? 

7) Ne kočite motorom kao da vozite trke. 

Da, kočenje motorom štedi kočnice i u raznim situacijama je poželjno zbog bezbjednosti, ali prvo treba kočnicama dovoljno usporiti pa tek onda prebaciti mjenjač u niži stepen prenosa. 

Koliko može da traje lamela? 

Može da traje 50.000 km, 100.000 km ili 150.000 km. Može i više. 

To najviše zavisi od stila vožnje. Više i od samog kvaliteta lamele.

Da li može da se mijenja samo lamela, a da se ostave stara korpa i druk ležaj?

Naravno da može, ali se ne preporučuje. Kad već plaćate "ruke" (majstora), što nije baš jeftino, onda bolje da zamijenite sve. 

Ipak, nerijetko vozači uz savjet majstora koji smatra da su korpa i druk ležaj u dobrom stanju i da mogu još dugo da izdrže, odluče da sačekaju sledeću zamjenu lamele pa da onda zamijene sve u kompletu. 

Nekada davno korpa je mogla da nadživi i nekoliko lamela. Danas je razlika u ceni takva da je ostavljanje stare korpe rijetko kada finansijski opravdano. 

U slučaju da se ulje iz motora (procurilo kroz semering) ili tečnost iz hidrauličnog druk ležaja nađu na lameli – tada je opravdano da se mijenja samo lamela. Isti problem može da napravi i mast koja se nanosi prilikom montiranja novog seta kvačila. 

Ako se mast ili ulje nađu na njoj, lamela će proklizavati kao da je istrošena. 

Neki vozači čiste zauljenu ili zamašćenu lamelu na različite načine. Sredstvom za čišćenje kočnica, raznim odmašćivačima, benzinom, šmirglanjem površinskog sloja, grijanjem industrijskim fenom i brisanjem kada se ulje pojavi na površini... 

Koliko je bilo koja od ovih metoda efikasna, zaista ne znamo. Čuli smo razne priče, ali nismo imali prilike da se uverimo iz prve ruke. Stoga savjetujemo da se montira nova lamela. 

Zamijenjen set kvačila u servisu, ali opet nešto nije u redu? 

Ukoliko montiranje svih komponenti nije u potpunosti pravilno obavljeno, auto može da "vuče" dobro, ali mogu da budu prisutni simptomi da nešto nije u redu – vibracije ili neuobičajeni zvukovi. 

U tom slučaju, obavezno se vratite u servis i insistirajte da se auto dovede u ispravno stanje.

(Polovni automobili - Dragan Romčević)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije