Mogućnosti

Tesla od 25.000 $ za 3 godine

Tesla od 25.000 $ za 3 godine
Foto: Tanjug/AP | Tesla od 25.000 $ za 3 godine

Direktor Tesle Ilon Maks tvrdi da bi njegova kompanija mogla da u roku od tri godine napravi električni automobil koji neće biti skuplji od 25.000 dolara.

Mask je istakao da izgradnja takvog automobila zahtijeva da kompanija dostigne određeni broj tehničkih unapređenja u narednim godinama, ali i radikalno poboljšanje svog finansijskog obima.

Prvi čovijek Tesle je o potencijanom modelu koji bi se našao u klasi ispod Modela 3 prvi put pričao u junu, tvrdeći bi kompanija mogla da lansira kompaktni model u narednih pet godina.

Međutim, stručnjaci tvrde da je realnija situacija da takav automobil stigne tek sredinom naredne decenije, ako ikad stigne. Glavni argument za to je upravo Tesla koji je prije dvije i po godine predstavio Model 3 tvrdeći da će početna cijena biti 35.000 dolara.

Međutim, taj ulazni model i dalje nije dostupan, teško je kupiti Model 3 za manje od 50.000 dolara i to se neće promijeniti u skorije vrijeme.

Tako izgradnja Teslinog automobila vrijednog do 25.000 dolara zvuči kao naučna fantastika.

Prije nekoliko mjeseci grupa njemačkih inženjera je izračunala da proizvodnja jednog automobila Tesla Model 3 košta oko 28.000 dolara, od čega oko 10.000 spada u troškove proizvodnje i radne snage, a ostalo na materijale.

Ako Tesla planira model od 25.000 dolara, a koji će donositi profit, moraće da spusti troškove proizvodnje na ispod 20.000 $.

Bez obzira što je ovakav električni automobil i dalje fikcija, mora se poštovati Maskova posvećenost proizvodnji EV vozila pristupačne cijene za široke mase.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije