Mogućnosti

Teslu je moguće ukrasti za svega 90 sekundi

Teslu je moguće ukrasti za svega 90 sekundi
Foto: Screenshot / Youtube | Teslu je moguće ukrasti za svega 90 sekundi

Električni automobil Tesla može da bude ukraden za 90 sekundi zbog bezbjednosnog propusta, otkrio je belgijski istraživač.

Model X američkog proizvođača veoma je ranjiv, budući da njegov sistem za ulazak bez ključa lako može da bude "provaljen". Hakeri mogu da promijene kod daljinskog upravljača preko blututa, i to sa udaljenosti od pet metara, ako znaju VIN broj automobila, koji se lako može uočiti spolja, i tako bez većih poteškoća ukradu automobil, navodi Lenert Vouters, istraživač sa belgijskog Univerziteta Leuven.

Kako dodaje, za ovakvo digitalno "obijanje" automobila potrebno je samo 90 sekundi i ne preveliko znanje, niti vještina krađe automobila, prenosi "Wired".

Vouters kaže da je za ovakvu krađu potrebna oprema koja košta manje od 300 dolara, staje u ranac i kontroliše se preko mobilnog telefona.

Kada lopov uđe u automobil, tu je i druga greška koja omogućava njegovo startovanje. Za manje od minut može da upari lažni daljinski sa automobilom i tako ga pokrene.

Belgijski istraživač navodi da je upozorio kompaniju Tesla na ove propuste još u avgustu. Odgovoreno mu je da Tesla sprema ažuriranje softvera kojim će ove greške biti uklonjene, prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije