Mogućnosti

Trampov novi automobil će biti otporan na hemijske napade

Trampov novi automobil će biti otporan na hemijske napade
Foto: Ilustracija | Trampov novi automobil će biti otporan na hemijske napade

I Donald Tramp mora da čeka novi auto mjesecima, baš kao i obični smrtnici.

Međutim, novu predsjedničku limuzinu on čeka jer je trenutno u rukama američke Tajne službe koja obavlja posljednje testove. Auto bi trebalo da mu uruči tokom ljeta. 

Predsjednička limuzina još je poznata pod nazivom "Zvijer", a vozilo koje se izrađuje za Trampa uistinu to i je. Ovo je oklopljeni Cadillac koji vrijedi oko 9 miliona kuna, a dolazi sa vratima debelim 20 centimetara.

Zvijer je otporna i na različite eksplozive, a u interijeru je spremnik s kisikom u slučaju kemijskog napada. 

Tramp je svoju novu "pilu" trebalo dobiješ još prošle godine, međutim datum izrade stalno je prolongiran i u četvrtak je potvrđeno da će automobil predstaviti krajem ljeta.

Cadillacov direktor Johan de Nišen za "Fox" je rekao kako su oni svoj dio posla obavili i predali automobil vlastima. Sada je Zvijer u rukama agenata koji obavljaju kontrole i pripreme prije nego što će Trmp prvi put sjesti u auto.

Velika limuzina trenutno je još u crno-bijeloj kamuflaži, kakvom se inače štite i konceptne verzije novih automobila. 

Nova Zvijer zamijeniće tako automobil koji je izrađen još za Baraka Obamu, a pridružiće se floti od 12 najsigurnijih vozila na svijetu.

Uz debela vrata koja se hermetički zatvaraju kako bi se spriječili hemijski i biološki napadi, 8 tona težak stroj ima i stakla koja su otporna na metke. Jedini prozor koji se može otvoriti je onaj s vozačeve strane.

Podvozje je ojačano kako bi automobil preživio prelazak preko eksplozivnih naprava, a spremnik goriva je takođe otporan na eksplozive. Isto tako i gume su izrađene s kevlarom. U prtljažniku bi trebalo da se nalaze zalihe krvi za slučaj hitne transfuzije. 

I dok neki automobili u vratima imaju kišobrane, Zvijer će imati pušku za slučaj napada, ali i suzavac te opremu za borbu s požarima, prenosi "Daily Mail".

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije