Mogućnosti

Treba li zimi podizati brisače?

Treba li zimi podizati brisače?
Foto: Image by Karolina Grabowska from Pixabay | Treba li zimi podizati brisače?

Nećemo ovdje govoriti o važnosti brisača, o njihovoj funkciji sve je poznato. Sa zimskim vremenom dolaze i zimski problemi, a to su sve rjeđe snijeg i često zamrzavanje na niskim temperaturama.

Šta učiniti? Jedna od opcija je podizanje brisača! Treba li to učiniti?

Ne bi bilo loše jer snijeg ili led mogu zalijepiti brisače za staklo i svako pokretanje u tom stanju može oštetiti njihov fini gumeni sloj. Nakon toga ni oni neće brisati kao prije, a sve će uticati i na sigurnost vožnje.

Podignite brisače ili ako to ne želite učiniti na nekom velikom parkingu na kojem nemate nadzor nad vozilom i bojite se da bi mogli biti meta vandalima, stavite ispod njih dvije drvene podloge koja će ih odvojiti od stakla (ako znate da će noć biti hladna i da će biti mraza).

Ako to ne želite učiniti, odnosno ako nećete podignuti brisače, prije svakog pokretanja automobila temeljno odledite stakla i "oslobodite" brisače. Nemojte pokretati brisače dok su stakla zamrznuta jer je velika vjerovatnoća da su se i oni zalijepili i da će ih svako nasilno pokretanje oštetiti (ako se uspiju pokrenuti) ili ćete tako oštetiti motor koji ih pokreće (ako ih ne uspijete pokrenuti).

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije