Mogućnosti

U svemiru ispituju materijale za proizvodnju pneumatika

U svemiru ispituju materijale za proizvodnju pneumatika
Foto: Ilustracija | U svemiru ispituju materijale za proizvodnju pneumatika

Goodyear namjerava da na Međunarodnoj svemirskoj stanici ispita reakcije materijala koji se koriste prilikom izrade pneumatika.

Rezultati bi mogli da ukažu na dodatne mogućnosti za eventualno unapređenje prijanjanja pneumatika i iskorišćenosti goriva.

Kompanija Goodyear namjerava da u Američkoj nacionalnoj laboratoriji u okviru Međunarodne svemirske stanice (ISS*) u drugoj polovini godine sprovede testiranje komponenti pneumatika. 

U okruženju mikrogravitacije na svemirskoj stanici ispitivaće se nastajanje jedinstvenih strukturnih oblika silike (silicijum-dioksida), koje nije moguće ostvariti na zemlji. 

Pošto se silika koristi kao materijal za izradu pneumatika, njene nove molekularne strukture mogle bi dovesti do bolje iskorišćenosti goriva i drugih poboljšanja u oblasti performansi pneumatika i zato će inženjeri i naučnici na osnovu prvih proučavanja odlučiti da li je vrijedno razmisliti o daljim ispitivanjima. 

Goodyear se inače smatra pionirom inovacija u oblasti pneumatika povezanih sa svemirom, a ponosan je na prve i jedine pneumatike korišćene na Mjesecu i brojne realizovane projekte sa agencijom NASA.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije