Mogućnosti

Umjesto vodom, vatrogasci prekrivačem ugasili za požar na EV (VIDEO)

Umjesto vodom, vatrogasci prekrivačem ugasili za požar na EV (VIDEO)
Foto: Screenshot/YouTube | Umjesto vodom, vatrogasci prekrivačem ugasili za požar na EV (VIDEO)

Električni Jaguar I-Pace zapalio se u garaži porodične kuće tokom punjenja.

Protivpožarni alarm u jednoj kući u Koloradu uključio se 10. januara u 7:40 ujutro.

Kuća se ubrzo napunila dimom koji je dolazio iz garaže. Jedan od porodičnih automobila, električni Jaguar I-Pace iz 2019. godine, zapalio se tokom punjenja.

Kada su vatrogasci stigli na lice mesta, primetili su vatru u garaži i veliku količinu dima koji kulja napolje. Ekipa je prvo preduzela mjere da spriječi širenje požara na kuću. Srećom, porodica je napustila svoj dom bez posljedica.

Zapaljeni Jaguar I-Pace izvučen je iz garaže na prilazni put uz pomoć Forda F-150 i pokriven posebnim prekrivačem nakon što su vatrogasci uočili da litijum-jonska baterija i dalje gori i predstavlja veliku opasnost.

Pored požara, cilj je bio i zaustavljanje toksičnih gasova iz baterije. U garaži je bio i hibridni automobil Hyundai Tucson, koji je takođe pretrpio štetu od požara. Vatrogasci su ga iz predostrožnosti pokrili vatrogasnim pokrivačem kako bi izbjegli moguće zapaljenje baterije.

Oba vozila su utovarena na kamion i odvezena do obližnje deponije gdje će ostati dok se opasnost od požara ne smanji.

Vatrogasni pokrivač koji su koristili vatrogasci je inovativna metoda za gašenje požara električnih vozila. Tokom požara se inače koriste velike količine vode, a postoji i rizik od zagađenja životne sredine zbog hemijskih elemenata od kojih se sastoji baterija.

Ponekad se zapaljeno električno vozilo potapa u rezervoar sa vodom kako bi se osiguralo da se zapaljena baterija električnog automobila ne rasplamsa i kako bi se ohladila.

Revolucionarni prekrivač je težak 28 kilograma, a za postavljanje preko vozila potrebno je četvoro ljudi. Vatra se gasi tako što se prekida dovod kiseonika u bateriju.

Takvi prekrivači koji se koriste kao sredstvo za suzbijanje i ublažavanje požara, mogu da koštaju između 3.000 i 5.000 dolara, u zavisnosti od njihove veličine.

Nema dokaza da će se električni automobili zapaliti češće od automobila na benzin i dizel. Ali požari na EV su opasniji i gase se različitim taktikama i tehnikama u odnosu na one na SUS vozilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije