Mogućnosti

Vozilo, kao i svaki ljubimac, traži pažnju

Vozilo, kao i svaki ljubimac, traži pažnju
Vozilo, kao i svaki ljubimac, traži pažnju

Stiže nam proljeće, temperature rastu, dani su duži, samim tim dolazi i vrijeme kada se za volan ne sjeda nakon odleđivanja šoferšajbe i skidanja snijega s vozila.

Sunčane naočare napokon počinju obavljati svoju funkciju, cesta nije klizava i vožnja umjesto obaveze postaje uživanje. Stavljanje ljetnih guma na vozilo je ono što većina smatra pripremom vozila za ljeto.

Međutim, zakonska obaveza upotrebe zimske opreme traje do 15. aprila, a dotad bi se već s prvim sunčanim danima trebalo početi s pripremama za vrele ljetne dane i duga putovanja.

*Dobro operite vozilo

Automobil treba prati minimalno jednom mjesečno, kako biste sačuvali lak od insekata, prljavštine i, ako ništa drugo, kako bi izgledao lijepo. Nakon zime, prilikom pranja auta dodatnu pažnju bi trebalo posvetiti pranju poda, oko blatobrana i amortizera, jer je velika vjerovatnoća da se tu stvorio talog soli, koja vrlo lako može dovesti do korozije.

Takođe, potrebno je dobro prečistiti unutrašnjost vozila jer se prethodnih nekoliko mjeseci svakodnevno u auto ulazilo vlažne obuće.

*Provjerite metlice brisača

Metlice brisača su tokom jeseni i zime radile herojski posao, zato ih je sad kada su padavine rjeđe potrebno prekontrolisati i po potrebi zamijeniti novim.

*Poliranje farova

So i pijesak sa ceste su tokom zimskog perioda bar malo ispjeskarili površinu farova, pa bi i njih trebalo ispolirati svake tri do četiri godine ili kada se primijeti da su matirali.

*Čišćenje i dezinfekcija klima-uređaja i ventilacije

Dolaskom toplijih dana češće palimo klima-uređaje u automobilu. Poželjno je svake godine nakon zimskog perioda promijeniti filter vazduha u kabini, a preporuka je da se uzme filter s aktivnim ugljem, koji je malo skuplji, ali mnogo bolje obavlja posao od običnog papirnatog. Ventilacijske otvore je potrebno dezinfikovati posebnim sprejom ili pjenom, koja ne bi trebalo da košta više od 15 KM. Tako sprečavamo nastajanje gljivica i neugodnog mirisa iz sistema za ventilaciju. Svake tri godine potrebno je provjeriti i nivo ulja i freona u sistemu za klimatizaciju.

I nemojte zaboraviti sunčane naočare kako bi vam vožnja bila pravo uživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije