Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Zašto dizelski motori imaju veći obrtni moment nego benzinski?

Zašto dizelski motori imaju veći obrtni moment nego benzinski?
Foto: N.N. | Zašto dizelski motori imaju veći obrtni moment nego benzinski?
N.N.

Obrtni moment se često naglašava kod vozila, a šta je to zapravo i koji je razlog da dizelski motori imaju veći obrtni moment nego benzinski?

Obrtni moment računa se proizvodom sile i kraka na kojem ta sila djeluje, što znači da motori koji imaju duže klipove ujedno imaju i veći obrtni moment. Obrtni moment je sila koja pokreće automobil. Ta sila gura klip te na taj način djeluje na korjenasto vratilo u motoru te se na ovaj način stvara obrtni moment. On ovisi i o pritisku u cilindru koji je kod modernih turbodizelaša oko 20 bara dok je kod benzinskih vozila upola manji. Ovo u konačnici znači da vozači dizela imaju na raspolaganju znatno veći obrtni moment pri znatno nižim okretajima.

Kako bi se iskoristio cijeli potencijal kojeg nudi benzinski motor, treba ga vrtjeti u visoke obrtaje. Kod običnih limuzina ti obrtaji dosežu i preko 6.000 u jednoj minuti, a primjerice u automobilima koji se koriste u Formuli 1 dosežu i vrtoglavih 19.000 okretaja u minuti. 

Kod novih dizelskih motora, prije svega turbodizelaša, razvija se mnogo veći obrtni moment i to u području obrtaja koji se najviše koristi, odnosno između 2.000 i 3.000 obrtaja u minuti.

Dakle, ono što je najbitnije kod dizelskih motora kada govorimo o obrtnom momentu jest činjenica da oni razvijaju mnogo veću snagu u srednjem području obrtaja. U konačnici ovi motori imaju odlična međuubrzanja, a mogu voziti od malih do velikih brzina u određenom stepenu prenosa i to bez da se mijenjaju stepeni prenosa.

Dizelski motori razvijaju svoju najveću vrijednost kod srednjih i nešto viših obrtaja motora. Nakon što prođe ovu fazu, obrtni moment sporije pada nego što brzina okretanja raste, što znači da raste snaga motora. Kada su obrtaji visoki, a obrtni moment počne opadati, motor je dostigao svoju najveću snagu te u tom trenutku ona počinje opadati.

Upravo je kod dizelskih motora taj pad snage jači i bolje se može primijetiti iz razloga što postoji regulator dovoda goriva te on naglo prekida dovod kako ne bi došlo do nekontrolisanog okretanja zbog kog bi se motor mogao uništiti.

Turbobizelski motori imaju najveći obrtni moment u širem području okretaja, što znači da i u tom širem području obrtaja razvijaju najveću snagu, a kako ne bi došlo da kvara izazvanog mehaničkim i toplinskim preopterećenjem, kod modernih turbodizelskih motora ugrađuje se ventil naziva waste – gate.

Ovaj waste – gate ventil ima svrhu ograničavanja pritiska, odnosno ograničava pritisak kako ne bi došlo do prenabijanja te usmjerava dio otpadnih plinova mimo turbine izravno u izduvni sistem. Na ovaj se način naglo siječe vrh krivulje okretnog momenta, čime se objašnjava njegova najveća vrijednost u širem području obrtaja.

I na kraju pitanje – šta je bolje za svakodnevnu vožnju? Mnogi će se složiti da su upravo bolja vozila s većim obrtnim momentom. Zašto? 

Naime, motori koji imaju veći obrtni moment nude elastičniju vožnju, odnosno vožnju s manjom izmjenom brzina. Takođe, ako vam je potrebno vozilo kojim ćete prevoziti teret, isto je bolje ono s većim obrtnim momentom jer je on osnovna karakteristika motora za ovakve namjene.

(Silux.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije