Mogućnosti

Zašto su uže gume s većim bočnim profilom bolje na snijegu?

Zašto su uže gume s većim bočnim profilom bolje na snijegu?
Foto: Pixabay | Zašto su uže gume s većim bočnim profilom bolje na snijegu?

S dolaskom zimskog vremena mijenjaju se i gume, a u u najtežim uslovima u prednosti su vozači koji imaju određeni tip guma.

U zimskim uslovima sa snijegom i ledom najbolje prolazi kombinacije s najmanjom dopuštenom veličinom točkova i najmanjom širinom gume za vozilo, piše Njemački autoklub (AVD).

Time se smanjuje kontaktna površina guma s asfaltom, a i količina snijega ili vode koju gume moraju istisnuti. Jednostavna fizika, zar ne?

To takođe dovodi do smanjene sklonosti akvaplaningu. Još jedna prednost u poređenju sa širokim niskoprofilnim gumama - u krivinama će vozilo teže krenuti u proklizavanje što je veći bočni rub gume. Ako vozilo počne proklizavati, to se ne događa iznenada, već lagano kreće pa je cijeli proces lakše kontrolisati. Doduše, na suvim cestama uske su gume inferiornije u odnosu na široke, što se posebno vidi na putu kočenja.

Ovdje je ključno područje kontakta gume i vrijedi pravilo – što više materijala na cesti, to bolje.

Ako vozite po snijegu i ledu, trebali biste povećati pritisak u gumama za 0,2 bara u odnosu na vrijednost koju preporučuje proizvođač vozila.

Povećani pritisak dodatno otvara lamelni profil zimskih guma, što pogoduje prianjanju guma i samočišćenju profila.

Na snijegu to ne samo da pozitivno utječe na pogon i kočenje, već i na ponašanje pri upravljanju. S druge strane, ako je površina ceste uglavnom suva ili mokra, najbolji izbor je pritisak u gumama koji preporučuje proizvođač.

(HAK Revija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije