Auto zanimljivosti

Da li je kočenje motorom štetno za motocikl?

Da li je kočenje motorom štetno za motocikl?
Foto: Arhiva/Ilustracija | Da li je kočenje motorom štetno za motocikl?

Na kočenjima u ekstremnim slučajevima, zadnji točak motocikla se “odlepljuje” od podloge jer se sva težina motocikla i vozača prebacuje na prednji točak, čija kočnica obavlja gotovo sav posao zaustavljanja.

Pri manjim brzinama ili spuštanju na nizbrdici, umjesto prednje i zadnje kočnice možemo usporavati motocikl koristeći samo motorno kočenje ili ga kombinovati sa kočnicama.

Motorno kočenje je proces u kome zatvaranjem ručice gasa, koristimo otpor koji stvara agregat motocikla za smanjenje brzine. Da li motornim kočenjem pravimo štetu motociklu ili ne, mišljenja su obično podijeljena. Hajde da u ovom tekstu razriješimo tu dilemu.

Kako dolazi do kočenja motorom?

Prije svega moramo da znamo kako motor može da usporava vozilo. Proces je zapravo prirodan i jednostavan:

Kada dajemo gas, klip usisava smješu vazduha i goriva u cilindar. To je prvi takt u radu četvorotaktnog motora. Kada zatvorimo gas, klip i dalje pokušava da usisa smješu u cilindar, ali kako je ručica gasa zatvorena, time je zatvorena i klapna gasa koja blokira dotok vazduha i goriva. Klip tada zapravo usisava zatvorenu cijev stvarajući vakuum, čiji otpor usporava kretanje klipa. To rezultira usporavanjem zadnjeg točka kroz transmisiju motocikla.

Što su obrtaji motora veći kada zatvorite gas, jači je vakuum koji se stvara, pa je samim tim i efekat kočenja motorom jači. Praktično, prebacivanjem mijenjača za jednu ili dve brzine niže pojačavate motorno kočenje.

Da li je kočenje motorom štetno?

Kada zatvorimo gas i pustimo da motor koči motocikl, obrtaji motora se povećaju, stvara se karakterističan zvuk zviždanja pa cjelokupan utisak jeste da se motor "muči" i napreže. Da li se motor tada oštećuje ili ubrzano haba? Zapravo ne, niti bilo šta slično. Čak je i korisno jer "štedite" kočnice od pregrivanja i trošenja. Naravno, to ne znači da treba kočiti motorom u tolikoj mjeri da obrtaji odlete u crvenu zonu. Kao i u svemu ostalom, treba biti odmjeren.

Postoje kontra argumenti koje često možete čuti kada se pomene motorno kočenje. Da kočenje motorom oštećuje transmisiju, da je podmazivanje tada slabije, itd. Ovi argumenti nemaju osnovu, ali su duboko ukorjenjeni, pa ćemo se pozabaviti sa nekoliko najčešćih.

Nedovoljno podmazivanje

Jedno od pogrešnih uvjerenja kod motornog kočenja jeste da motor nema dovoljno podmazivanja. Kako smo objasnili, motor koči tako što stvara vakuum. Kada zatvorimo gas, time kontrolišemo sistem ubrizgavanja ili karburatore, ali ne i sistem za podmazivanje koji nema nikakve veze sa ručicom gasa. Za podmazivanje motora zadužena je uljna pumpa koja, i dok kočimo motorom, aktivno radi, stvara pritisak u uljnim kanalima "gurajući" ulje kroz cijeli motor.

Dakle, nema ni govora u manjku podmazivanja.

Ovo uvjerenje je donekle tačno ukoliko se radi o dvotaktnom motoru. Za razliku od četvorotaktnog motora o kome smo gore pisali, dvotaktni motor se podmazuje tako što se ulje i benzin miješaju u rezervoaru, pa tako zajedno dospjevaju u cilindar. U ovom slučaju ako zatvorimo gas, manje goriva znači i manje ulja te i lošije podmazivanje. Ipak, gorivo dospjeva do cilindra u manjoj količini kroz pilot diznu. Prije toga, ulje je već stvorilo zaštitni film koji će zaštiti komponente motora. Ni u slučaju dvotaktnog motora motorno kočenje nije problem, osim ako se ne spuštate kilometrima niz planinu bez dodavanja gasa. Treba napomenuti da dvotaktni motori imaju znatno slabije motorno kočenje od četvorotaktnih motora.

Dvotaktni motori su davna prošlost, ali uvjerenje o lošijem podmazivanju prenijelo se i na četvorotaktne motore.

Povećano habanje mijenjača i kvačila

Ako se motor ne haba, sigurno je da mijenjač, kvačilo i prenos trpe neku štetu?

Ne trpe nikakvo povećano habanje. Zašto? Cijela transmisija motocikla, počevši od zupčanika u mijenjaču, kvačila i lanca, konstruisana je da izdrži svu snagu motora. Ako cijela transmisija može da izdrži maksimalno ubrzanje punim gasom iz mjesta, sigurno je da može izdržati i svega djelić sile pri motornom kočenju. Transmisija se uvijek kreće u jednom pravcu, te je nebitno da li trpi silu koja dolazi od ubrzanja ili motornog kočenja.

Štetu na transmisiji možete napraviti ukoliko prebacite mijenjač u niži stepen prenosa dok su obrtaji u crvenoj zoni. Tada postoji realna mogućnost da nešto pođe po zlu, kako za vas, tako i za novčanik. Pri promjeni stepena prenosa iz višeg u niži, uvijek je potrebno uskladiti obrtaje, kako bi promjena bila neosjetna po vas i motocikl.

Šta treba da imate na umu pri motornom kočenju

Motorno kočenje je izuzetno efikasno na motociklima. Pogotovo kod motora velike zapremine sa jednim ili dva cilindra. U kombinaciji sa relativno malom masom motocikla, naglo oduzimanje gasa u panici prouzrokuje kočenje motorom koje može da izbaci motocikl iz krivine.

Nije rjedak slučaj da motorno kočenje dovede i do klizanja zadnjeg točka. Zbog toga, pojedini motocikli su opremljeni “proklizavajućim kvačilom” (slipper clutch) koje služi da umanji efekte motornog kočenja.

Ako ste od onih koji aktivno koriste motorno kočenje, a kočnice tek za potpuno zaustavljanje, imajte na umu da dok kočite motorom, drugi učesnici to možda ne primjete jer se stop svjetlo ne aktivira. Važno je da motrite retrovizore i blago dotaknete prednju ili zadnju kočnicu radi aktiviranja signalizacije.

Šta smo zaključili? Da je primjena motornog kočenja zapravo rizičnije za motociklistu nego mehaniku motocikla koja ne trpi nikakvo povećano habanje.

Dobre strane motornog kočenja

Kočenje motorom u manjoj mjeri štedi diskove i pločice. Iako se radi o potrošnom materijalu, ipak je ušteda.

Najveći benefit motornog kočenja imate kada se spuštate niz planinske puteve ili brda, gdje promjenom u niži stepen prenosa možete da održavate konstantnu brzinu, bez rizika od pregrijavanja kočnica.

Iskusni vozači pri sportskoj vožnji takođe koriste motorno kočenje za usporavanje pred krivinu i time drže agregat u režimu obrtaja gdje imaju najviše snage.

Na kraju, možemo zaključiti da motorno kočenje nema negativne efekte na mehaniku motocikla. Šta više, radi se o veoma korisnoj vještini koja će vam pomoći da još bolje ovladate motociklom, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije