Auto zanimljivosti

Nevidljive registarske pločice: Trik za izbjegavanje policijske kamere

Nevidljive registarske pločice: Trik za izbjegavanje policijske kamere
Foto: Pixnio | Nevidljive registarske pločice: Trik za izbjegavanje policijske kamere

​Pametne policijske kamere trebale bi napraviti red na cestama. Ali, kako tehnologija kamera napreduje, napreduju i trikovi vozača koji uvijek pronađu način kako izbjeći kaznu.

Najnoviji primjer stiže iz Velike Britanije gdje su vozači pronašli način kako svoje registarske pločice učiniti "nevidljivima".

Britanski mediji izvještavaju o "nevidljivim pločicama" koje kamere ne mogu očitati. Riječ je o infracrvenim reflektujućim registarskim pločicama, poznatim kao 3D ili 4D pločice, piše "BirminghamLive".

U Velikoj Britaniji je, naime, propisana dimenzija pločica, font te boje, ali posljednjih godina napredak u tehnologiji proizvodnje doveo je do razvoja različitih vrsta registarskih pločica, uključujući standardne 2D, ali i 3D i 4D pločice.

Standardne 2D registarske pločice predstavljaju tradicionalnu i najčešće korištenu vrstu registarskih pločica u Velikoj Britaniji. Ove ploče sastoje se od dvodimenzionalnih znakova raspoređenih na ravnoj površini, a njihov dizajn slijedi posebne propise kako bi se osigurala ujednačenost i čitljivost.

Modernije 3D pločice sadrže reljefne znakove i ivice u crnoj boji. 3D registarska pločica ima povišene znakove i dizajne, što pločici daje trodimenzionalni izgled. Likovi i grafike obično se izrađuju kombinacijom laserski izrezanih i termalnih tehnologija ispisa.

Takozvane 4D registarske pločice najnovija su inovacija jer podižu 3D koncept na viši nivo, nudeći dodatne mogućnosti prilagođavanja.

Iako 4D ploče mogu imati različite specijalne efekte, one i dalje ispunjavaju zakonske propise koji se odnose na veličinu, razmak, boju i vidljivost znakova kako bi ostale legalne i popularne su među vlasnicima vozila koji svojim automobilima žele dodati dašak personalizacije i jedinstvenosti. Mogu se prilagoditi širokim rasponom elemenata dizajna kako bi odgovarali individualnim preferencijama. Čini se da je upravo ta šarolikost dopuštenog dizajna unutar zadanih zakonskih okvira dovela do zbunjivanja kamera.

Vozači s takvim pločicama mogu očito raditi što god žele, uključujući kršenje ograničenja brzine i ulazak u zabranjene autobuske trake i zone niske emisije bez plaćanja pristupa.

Situacija se toliko otela kontroli da je policija nedavno predstavila nove kamere koje otkrivaju "lažne, nevidljive pločice".

Već nakon par dana, uhvaćeno je nekoliko vozača s nevidljivim pločicama i svaki od njih je kažnjen sa 100 funti (116 evra).

Krejg Kolingsvud, član kabineta za okolinu u Gradskom vijeću Vulverhemptona rekao je da njegov grad prednjači u borbi protiv drskih prestupnika.

"Ulažemo u ovu najsavremeniju tehnologiju za odvraćanje i otkrivanje prestupnika jer su vozne trake za autobuse ključne za učinkovito funkcionisanje mreže javnog prevoza, a kamere za kontrolu brzine pomažu u zaštiti javnosti od prebrzih vozila i smanjuju vjerovatnost sudara.

Svi vozači mogu očekivati ​​kaznu ako se utvrdi da koriste ove ilegalne metode za izbjegavanje kamera, a vozačima taksija s licencom Vulverhemptona može se suspendovati ili poništiti dozvola", zaključuje Kolingsvud, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije