Auto zanimljivosti

Dacia razočarala na testu bezbjednosti

Dacia razočarala na testu bezbjednosti
Foto: Screenshot/YouTube | Dacia razočarala na testu bezbjednosti

EuroNCAP je objavio rezultate najnovijih ispitivanja bezbjednosti.

U posljednjoj turi testirana su četiri modela - pored novog Sandera Stepway i Logana, na ispitivanju su bila i dva električna automobila, Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq iV.

Rumunski dvojac prilično je razočarao, s obzirom da je ocijenjen sa samo 2 od maksimalnih 5 zvijezdica za bezbjednost, dok je električni duo iz VW grupacije očekivano dobio najviše ocjene.

Sandero Stepway i Logan su u oblasti bezbjednosti odraslih putnika imali skor od 70 odsto, a na polju bezbejdnosti djece-putnika 72 odsto. U segmentu zaštite pješaka, rumunski modeli zabilježili su skor od 41 odsto, a u oblasti elektronskih sistema asistencije vozaču 42 odsto.

Upravo su ove dvije posljednje kategorije prevagnule u ukupnoj ocjeni, pa su Sandero Stepway i Logan dobili po 2 zvjezdice, prenosi b92.

EuroNCAP navodi i da bi, ukoliko bi se te dvije oblasti isključile iz konačnog rezultata, dva Dacia modela vjerovatno imala po 4 zvjezdice.

"Bezbjednost je veoma napredovala u najnovijim modelima automobila, a najveći pomak sada se postiže korišćenjem visoke tehnologije kako bi se spriječilo da se nesreće uopšte dese. Jasno je da Dacia ima svoje tržište i kupce i da se drži toga, ali ocjena od dvije zvjezdice pokazuje nizak nivo ambicija proizvođača, čak i za tako jeftini proizvod", kažu u organizaciji EuroNCAP.

"Njihova odluka da ne ponude kameru u standardnoj opremi je razočaravajuća i očigledno je u neskladu sa tržištem, pogotovo jer su u kompaniji svjesni da će njihovi automobili uskoro morati da se usklade sa novom Opštom uredbom o bezbjednosti", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije