Auto zanimljivosti

Evo kako radi sistem Haldex 4x4

Evo kako radi sistem Haldex 4x4
Foto: N.N. | Evo kako radi sistem Haldex 4x4

Zanimljivost pogona na sve točkove Haldex 4×4 je u tome što se u normalnom režimu vožnje sva raspoloživa snaga motora prenosi na prednje točkove.

Tek u slučaju gubitka priajnjanja prednjih točkova aktivira se hidraulična pumpa. Rastom pritiska u hidrauličnom sistemu napinju se lamele viskozne spojke pa se snaga motora djelimično preusmjerava na zadnje točkove.

Takvom koncepcijom kakvu nudi pogon Haldex 4×4 nudi se najbolja kombinacija vrlina iz oba svijeta. U normalnim okolnostima sva raspoloživa snaga motora šalje se samo na prednje točkove, što u poređenju sa stalnim pogonom 4×4 poboljšava performanse i smanjuje potrošnju goriva, jer su mehanički gubici u prenosu snage manji.

Švedska kompanija Haldex AG ovu vrstu integralnog pogona, s mehanički aktivnom viskoznom spojkom, je razvila 1998. godine. Tada je pogon na sve točkove Haldex 4×4 premijerno ugrađen u Audi TT i Volkswagen Golf R32, a u protekle su gotovo dvije decenije. Korišten je i u brojnim drugim modelima Volkswagen Grupe. Trenutno je na tržištu već peta generacija, a sva svojstva sistematski su i filigranski poboljšavana.

Za razliku od pogona na sve točkove s klasičnom centralnom viskoznom spojkom, kakvu koriste brojni predstavnici SUV segmenta, kod kojeg je hidraulička pumpa aktivira elektronski, kod Haldexa se hidraulička pumpa vrti razlikom brzine prednjih i zadnjih točkova.

Za sve koji žele da znaju više o principu rada pogona na sve točkove Haldex 4×4 donosimo dva izvrsna videa.

(Autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije