Auto zanimljivosti

Kakvu obuću treba da nosite tokom vožnje

Kakvu obuću treba da nosite tokom vožnje
Foto: Ilustracija | Kakvu obuću treba da nosite tokom vožnje
N.N.

Ako ne nosite odgovarajuću obuću tokom vožnje, ugrožavate i sebe i druge u saobraćaju, jer se može desiti da vam noga sklizne sa papučice ili da nemate dobar osjećaj prilikom pritiskanja, kao i da pritisnete pogrešnu papučicu.

Zato bi najbolje bilo da u automobilu uvijek imate pogodnu obuću za vožnju koju ćete obuti kada uđete u njega, piše Geico, prenosi Telegraf.

1. Patike

Patike za tenis ili za trčanje dobre su za vožnju zbog toga što su adekvatno pričvršćene za vaše stopalo i zato što imaju ravan i mekan đon koji vam omogućava da lijepo osjetite papučicu i da steknete utisak koliko jako ste je pritisnuli.

2. Obuća za vožnju

Ova obuća prvenstveno je napravljena za vozače sportskih automobila. To su zapravo mokasine sa gumenim đonovima i u njima vozač ima bolji osećaj dok pritiska papučicu.

Obuća koju ne treba da nosite kada vozite

1. Japanke i papuče

Obuća koja može da spadne u toku vožnje nije dobra, jer može da se desi da se zaglavi između papučica, pa da zbog toga izgubite kontrolu nad vozilom.

2. Kućne papuče

Ova obuća napravljena je da bismo se u njoj osjećali udobno dok smo kod kuće i nije dobra za vožnju. Kako kućne papuče nisu pričvršćene za nogu sa svih strana, takođe mogu da spadnu, a pošto im je đon previše mekan, nemamo dobar osjećaj prilikom pritiskanja papučica, pa može da se desi da ih pritisnemo manje nego što treba.

3. Cipele sa štiklom

Cipele sa štiklom mogu da otežaju prebacivanje noge sa gasa na kočnicu i da zapnu za pod automobila, a osim toga, kao i papuče, mogu da spadnu, pa da se zaglave između papučica i onemoguće vas u kočenju ili davanju gasa, što je ozbiljan problem, naročito ako ste na prometnom mjestu, gdje možete da ugrozite i druge vozače jer ste izgubili kontrolu nad komandama.

4. Cipele

Ni obične cipele, sa debelim đonom, nisu dobre za vožnju, jer u njima nemate osjećaj prilikom pritiskanja papučica. Osim toga, njihov đon je često klizav, zbog čega noga može i da vam sleti u nezgodnom trenutku sa gasa ili kočnice.

5. Čizme

Što su čizme veće, to su nezgodnije za važnju, jer mogu da zapnu za nešto, a ni u njima nemate dobar osjećaj u stopalima, pa ne možete da odredite koliko jako pritiskate papučicu.

Nikako bosi

Osim toga, ne treba da vozite ni bosi, jer golim nogama ne možete dovoljno jako da pritisnete kočnicu, a stopala mogu i da vam se oznoje i skliznu sa papučica.

Pročitajte i ovu vijest: Zaglavila joj se štikla pa uletjela u izlog

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije