Auto zanimljivosti

Lamborghini: Od traktora do superautomobila

Lamborghini: Od traktora do superautomobila
Foto: Lamborghini | Lamborghini: Od traktora do superautomobila
N.N.

Da je živ, Ferućo Lamborgini bi proslavio 105. rođendan.

Ferućo Lamborgini je rođen 1916. godine. Potiče iz farmerske porodice ali se vremenom ispostavilo da ga mnogo više zanimaju mašine nego obrada zemlje.

Kada je počeo Drugi svjetski rat, uveliko je bio iskusan mehaničar. Bio je stacioniran na Rodosu gdje je održavao vojna vozila.

Poslije rata otvorio je mehaničarsku radionicu na ostrvu da bi se 1946. vratio u Italiju privučen državnim subvencijama za razvoj poslijeratne privrede.

Otvorio je radionicu u mestu Cento, gdje je održavao vozila i pravio male poljoprivredne mašine. Došao je na ideju da napravi i jeftini traktor za seljake sa malim posjedima, prenosi b92.

Kao osnova za prvi traktor poslužio je kamion Morris, a 1948. prodao je 11 primjeraka za vrijeme lokalnog vašara.

Ovaj uspjeh ga je naveo da uloži sve što ima, uključujući i porodičnu farmu kako bi dobio kredit za proizvodnju traktora većeg obima.

Par decenija kasnije stižu i automobili. Logo je nastao 1963. godine kada je Ferućo zamolio Paola Rambaldija da dizajnira zaštitini znak.

Jedina sugestija je bila da želi da bude jasno da je vozilo snažno kao bik. Tako je nastao čuveni amblem Lamborghinija, na šta je imao uticaj i njegov horoskopski znak. Pogađate – bik.

Ferućo Lamborgini je praktično osnivač kategorije koju danas nazivamo superautomobilima.

Prvenac ove klase automobila bio je Miura iz 1966.

Ferućo je učestvovao i u razvoju modela Countach, koji se u formi prototipa pojavio 1971. godine.

Proizvodio se sve do 1990. kada ga je zamijenio Diablo.

Na žalost, Ferućo nije bio u prilici da bude svjedok modernog razvoja kompanije koju je osnovao, s obzirom da je preminuo 1993.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije