Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Leteći automobili već 2023.

Leteći automobili već 2023.
Foto: Screenshot / Youtube/ Ilustracija | Leteći automobili već 2023.
Srna

Japan ulaže sredstva u razvoj letećih automobila s ciljem njihove komercijalizacije već 2023. godine, navodi list "Džepen tajms".

Plan je da leteći automobili rasterete saobraćaj na putevima u velikim gradovima, ali i da budu inovativan način prevoza na područjima koja su teško dostupna - poput ostrva ili planina, te u slučajevima prirodnih katastrofa.

Tokijska kompanija "Skaj drajv" radi na razvoju letećeg automobila koji bi trebalo da bude kombinacija običnog i vazdušnog automobila.

Vozač (pilot) voziće običnim putem do dijela određenog za polijetanje i slijetanje i onda poletjeti ka destinaciji.

Šef "Skaj drajva" Tomohiro Fukuzava uvjeren je da će takav koncept pridobiti javnost, te da će do 2050. godine svi biti u mogućnosti da polete i dolete bilo gdje u Tokiju u roku od 10 minuta.

Ova kompanija razvila je koncept malog električnog privatnog vozila, koje bi trebalo da počne da se proizvodi krajem godine.

Prema dostupnim informacijama, taj model visok je 1,5 metara i širok četiri metra. Naizgled podsjeća na dron veličine automobila, a trebalo bi da se kreće uz najveću brzinu od 100 kilometara na čas.

U "Skaj drajvu" planiraju i potpuno automatizovanu verziju ovog električnog vozila koja bi funkcionisala poput taksija, a na putevima bi se mogla naći do 2028. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije