Auto zanimljivosti

Neobična vozila preplavila ulice Berlina

Neobična vozila preplavila ulice Berlina
Foto: Enuu promo | Neobična vozila preplavila ulice Berlina

Cirih je prošle godine naložio uklanjanje 130 od 150 ovih neobičnih električnih vozila sa gradskih ulica.

Švajcarski startap Enuu izbacio je na tržište vozilo "električno jaje" za kretanje po gradu. Time će samo povećati haos na berlinskim ulicama, piše list Tagesspiegel.

Dok se pješaci žale na zakrčene trotoare, ova firma želi da plasira svojih prvih 150 električnih vozila.

Da li je to bicikl? Da li je to automobil?

"Naša vizija je kombinovati najbolje od bicikla i najbolje od automobila u jednom proizvodu", kaže suosnivač kompanije Enu, Luca Placi.

Rezultat je kapsula na četiri točka, sa prostorom za jednu osobu u kabini. Možete pedalirati, kao da ste na biciklu, i uključiti elektromotor koji ubrzava do 30 kilometara na sat.

Zbog toga su mobilna jaja predviđena samo za punoljetne osobe sa vozačkom dozvolom.

Švajcarci su počeli preko aplikacije da iznajmljuju svoja vozila u središtu Berlina, u kvartovima Mite i Krojcberg. Cilj im je proširiti vozni park na 165 vozila do kraja juna, a do proljeća 2022. ponuditi 500 električnih jaja po cijelom Berlinu.

Međutim, problemi su se javili već nekoliko dana nakon pojave električnih jaja na berlinskim ulicama. Naime, udruženje koje okuplja pješake u tom gradu izvijestilo je da ova vozila stvaraju gužvu kad se parkiraju na trotoaru, na šta nemaju pravo.

Enu u aplikaciji ne objašnjava svojim korisnicima da nije dozvoljeno voziti ni parkirati na trotoaru ili biciklističkoj stazi.

Trotoari u centru grada, već zagušeni e-trotinetima i drugim vozilima za iznajmljivanje, pred totalnim su zakrčenjem, upozoravaju u udruženju berlinskih pješaka.

Kompanije Enu već je imala problema u Švajcarskoj, odakle su krenuli. Cirih je prošle godine naložio uklanjanje 130 od 150 njihovih električnih jaja sa ulica grada.

Ubrzo su se povukli iz tri švajcarska grada u kojima su djelovali i odlučili da se fokusiraju na Berlin.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije