Auto zanimljivosti

Odlazak harizmatičnog "brke" sa čela Mercedesa

Odlazak harizmatičnog "brke" sa čela Mercedesa
Foto: N.N. | Odlazak harizmatičnog "brke" sa čela Mercedesa

Diter Ceče će 2019. prepustiti kormilo njemačke auto-kompanije Daimler i marke Mercedes nakon 13 godina koliko je proveo na toj poziciji.

Ceče je svojom pojavom i harizmom godinama bio zaštitni znak Mercedesa, u kome je proveo čitav radni vijek.

Često se pojavljivao u javnosti, a veliki sajmovi automobila i svjetske premijere novih modela bili su nezamislivi bez njegovog prisustva.

Po zanimanju inženjer elektrotehnike sa doktorskim zvanjem, Diter Ceče rođen je u Istanbulu 1953. gdje je njegov otac, inače građevinski inženjer, radio na izgradnji brane.

Porodica se nakon nekoliko godina vratila u Njemačku, a Ceče je poslije završene srednje škole 1971. upisao fakultet u Karlsrueu na kome je i diplomirao pet godina kasnije.

Već 1976. počinje da radi u Daimleru, u istraživačko-razvojnom odjeljenju.

Prvu veliku rukovodeću ulogu dobija 1998. kada je imenovan za člana upravnog odbora grupacije Daimler-Chrysler koja je nastala udruživanjem dva automobilska giganta.

Od 2000. do 2005. godine, Ceče je na čelu Chrysler grupe gdje obavlja funkciju predsjednika i izvršnog direktora.

Kruna sjajne karijere dolazi 2005, imenovanjem na poziciju direktora Mercedesa i sljedeće, 2006, kada postaje predsjednik kompanije Daimler-Chrysler.

Diter Ceče je bio jedan od najglasnijih zagovornika raskida veze sa kompanijom Chrysler, do čega je i došlo 2007. godine. Od tada, Ceče je na čelu novoformirane kompanije Daimler AG.

Kao direktor Mercedesa, uveo je velike promjene u taj auto-brend sa ciljem da unaprijedi kvalitet vozila i povrati i učvrsti povjerenje klijenata koje je u jednom periodu bilo poljuljano.

Diter Ceče je odlično shvatao značaj marketinga i komunikacije sa kupcima i volio je da se pojavljuje u javnosti i komunicira sa predstavnicima medija.

Tako je 2006. dok je još egzistirala zajednička kompanije Daimler-Chrysler inicirao u SAD i Kanadi reklamnu kampanju "Ask Dr. Z" (Pitajte doktora Z. - prezime Ceče izvorno se piše Zetsche).

Kampanja se sastojala od serije TV, radio, štampanih i online reklama, kao i animiranih filmova na - u tu svrhu pokrenutom - vebsajtu Ask Dr. Z.

Cilj je bio direktnija komunikacija sa kupcima i fanovima Mercedes automobila koji su mogli da postave pitanja koja ih zanimaju i dobiju odgovor na njih

Njegove aktivnosti nisu prošle nezapaženo, pa je 2006. godine Diter Ceče uvršten među 100 najuticajnijih ljudi na svijetu od strane američkog magazina Tajm.

Pod rukovodstvom Ditera Cečea Mercedes je u posljednjih desetak godina bilježio značajan rast proizvodnje i prodaje automobila iz godine u godinu.

Ovakav rezultat postignut je prije svega zahvaljujući konstantnom povećanju ponude novih modela, a naročito proširenjem palete pristupačnijih, kompaktnih automobila sa prednjim pogonom, koji čine veliki dio današnje Mercedesove produkcije.

Takođe, Mercedes je u periodu dok je na njegovom čelu Diter Ceče povećao broj krosover i SUV modela u gami, uhvativši korak sa savremenim tržišnim trendovima.

Tako je njemački proizvođač završio 2017. godinu sa novim prodajnim rekordom od 2.289.344 isporučenih vozila širom svijeta, kao najveći globalni proizvođač premijum automobila.

Nasljednik - Ola Kalenijus (1969.)
Nasljednik - Ola Kalenijus (1969.)

Diter Ceče ostaće na čelu Daimlera i Mercedesa do 2019, kada će ga zamijeniti Ola Kalenijus, rodom Šveđanin, kao prvi direktor te njemačke kompanije koji nije Nijemac.

Ceče će zatim pauzirati dvije godine prije nego što 2021. zamijeni Manfreda Bišhofa na mjestu direktora Nadzornog odbora Daimlera, drugoj ključnoj poziciji u korporaciji iz Štutgarta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije