Auto zanimljivosti

Poslušajte kako će zvučati auto u budućnosti

Poslušajte kako će zvučati auto u budućnosti
Foto: N.N. | Poslušajte kako će zvučati auto u budućnosti

Nema sumnje, pred autoindustrijom i drumskim saobraćajem su veliki izazovi i još veće transformacije, kako u tehnološkom smislu pokretanja vozila tako i kada govorimo o samom načinu korišćenja automobila, piše Index.hr.

Popularizacija elektromobilnosti donosi nove trendove i u pogledu dizajna. Izostanak klasičnog motornog prostora i smještaj baterija u podu otvaraju nove mogućnosti u osmišljavanju samog oblika automobila, a time i daju nadu da će automobilski dizajneri izaći iz stvaralačke krize u kojoj su se našli u ovom milenijumu.

Međutim, ono što novi trendovi donose, a o čemu se toliko ne govori je zvuk, odnosno buka pogonskih motora. Već sada simfoniju V12 ili grmljavinu rasnog V8 teško možete uhvatiti uživo, a u budućnosti to ćete moći da slušate samo putem zvučnika. Isto važi i u pogledu manjih motora pogonjenih fosilnim gorivima koji danas i zvukom zagađuju okolinu, posebno u urbanim područjima.

Struja je gotovo pa nečujna, ali je ujedno i problem zbog kojeg dolazimo do svojevrsnog paradoksa. Zbog bezbjednosti električni automobili moraju da generišu vještački zvuk, i to od jula ove godine. Volkswagen je upravo objavio kako će zvučati njegov električni ID.3, prvi pristupačni porodičui automobil s električnim pogonom, a vjerovatno i svi budući električni Volkswageni.

A budući da Volkswagen želi da postane svjetski predvodnik u elektrifikaciji, to postaje važno. Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) sistem generisanja veštačkog zvuka vožnje koristiće se do brzine od 30 km/h te u vožnji u rikverc, a sve kako bi se smanjio rizik naleta na pješaka ili biciklistu.

Zvuk Volkswagena je nastao je u saradnji s kompozitorom i muzičkim producentom Leslijem Mandokijem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije