Auto zanimljivosti

Prva javna praonica za bicikle u Austriji

Prva javna praonica za bicikle u Austriji
Foto: Ustupljena fotografija | Prva javna praonica za bicikle u Austriji

BEČ - Na Univerzitetu za tehnologiju i digitalizaciju u Beču uskoro kreće s probnim radom prva javna automatska praonica za bicikle u Austriji.

Naime, Vodeći svjetski proizvođač mašina za brušenje skija "Wintersteiger Sports" u saradnji sa univerzitetom i startupom "JUHUU" od juče je pokrenuo probni rad prve javno dostupne praonice za dvotočkaše.

Inovativna praonica nalazi se na prostoru između zgrada univerziteta i može se besplatno isprobati,a  ovim poduhvatom se u urbanoj sredini daje doprinos ekološkom i automatskom održavanju bicikala u Beču.

Praonica je pogodna za veliki broj bicikala veličine točka od 20 inča i više, uključujući električne bicikle, dječiji bicikli ili bicikli za prevoz tereta nisu uključeni.

Tokom probnog rada planiranog do 22. decembra, praonica se može besplatno koristiti svim danima od 8.30 do 17.30 sati.

Registracija i korištenje vrše se putem JUHUU aplikacije. Nakon preuzimanja aplikacije korisnicima omogućen je pristup praonici, a potom vođenje preuzimaju sinhronizovani senzori.

Studenti će u okviru projekta proučavati upotrebljivost i prikupiti povratne informacije o korištenju kabine za pranje. Na osnovu toga kao i pojedinačnih iskustava, naredne godine su planirane dodatne testne lokacije u gradu.

Do sada je 20 mašina ovog tipa korišteno u različitim evropskim zemljama (Austrija, Francuska, Švajcarska, Njemačka, Norveška) i SAD-u, isključivo u B2B sektoru. Biciklistički servis za pranje nije samo inovativno rješenje za održavanje bicikala, već i korak ka ekološkoj mobilnosti u urbanoj sredini, saopšteno je iz Kancelarije Grada Beča u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije