Auto zanimljivosti

Znate li gdje je zaista najsigurnije sjediti u vozilu?

Znate li gdje je zaista najsigurnije sjediti u vozilu?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Znate li gdje je zaista najsigurnije sjediti u vozilu?

Uvriježeno je mišljenje da je zadnje sjedište, posebno zadnje desno sjedište, najsigurnije mjesto u vozilu. Ali istraživanje nezgoda koje je sprovelo njemačko udruženje osiguravatelja za nezgode (UDV) pruža nove uvide.

Analiza na početku pokazuje da je samo deset odsto osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama sjedilo na zadnjem sjedištu. Međutim, ovaj broj treba uzeti u kontekst jer su na većini putovanja stražnja sjedišta prazna.

UDV takođe ističe da je u sličnim situacijama nesreća oko 70 odsto ozljeda na zadnjim sjedištima bilo jednako ozbiljno kao i na prednjim sjedištima. U oko 20 odsto slučajeva ozljede su bile i teže, prenosi t-online.

To se pripisuje činjenici da putnici na zadnjem sjedištu često nisu pravilno vezani ili sjede u položajima koji povećavaju rizik od ozljeda u slučaju nesreće, prenosi Fenix Magazin.

Drugi razlog povećanog rizika od ozljeda na zadnjem sjedištu je lošiji kvalitet sigurnosne opreme. Dok su zatezači pojaseva, ograničivači sile pojaseva i vazdušni jastuci obično standardna oprema na prednjim sjedištima, ove sigurnosne značajke često su dostupne samo kao opcija na stražnjim sjedištima.

Zanimljivo je da je vozačeva strana najsigurnije mjesto u automobilu, jer su mnogi sigurnosni sistemi dizajnirani da štite vozačevu stranu. Za djecu, međutim, stručnjaci i dalje preporučuju sredinu zadnjeg sjedišta, jer to nudi najveću zonu gužvanja u svim smjerovima, a djeca su najbolje zaštićena u posebnim dječjim sjedalicama, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije