Auto zanimljivosti

Znate li šta zapravo stoji iza logotipa Tesle?

Znate li šta zapravo stoji iza logotipa Tesle?
Foto: Pixnio | Znate li šta zapravo stoji iza logotipa Tesle?

​U posljednje vrijeme svi smo se nagledali mnoštva Teslinih modela na saobraćajnicama, ali malo nas je obraćalo pažnju na njihov logo. Modifikovano slovo T označava ime Tesla i tu se nema što za dodati... ili ipak ima?

Genijalni Srbin Nikola Tesla jedan je od najbriljantnijih naučnika ikad rođenih. Rođen u Smiljanu 10. jula 1856., a umro u SAD-u, u Njujorku 07. januara 1943. ovaj izumitelj, inženjer elektrotehnike, inženjer mašinstva i fizičar najveći je doprinos dao na području elektrotehnike i elektrostrojarstva i time zadužio cijeli moderni svijet.

Ono čime se bavio usko se veže uz struju pa niti ne čudi da se jedna kompanija koja se odlučila proizvoditi čisto električna vozila nazvala prema njemu. Šezdeset godina nakon njegove smrti, 2003., inženjer elektrotehnike s diplomom magistra računarstva, Martin Eberhard, i diplomirani informatičar, Mark Tarpening, osnovali su Tesla Motors u čast velikom Nikoli Tesli.

Oba su se partnera, nakon što su osnovali startup NuvoMedia i prodali ga Gemstar-TV Guide Internationalu 2000., zainteresovali za održivost i električna vozila, što je dovelo do nove firme. U početku, ako se sjećate, sva je pažnja bila fokusirana na stvaranje Tesle Roadstera, potpuno električnog vozila koji se tada snažno naslanjao na Lotus Elise.

Ideja je bila stvaranje e-auta koji bi se dometom i performansama mogao postaviti uz rame vozilima s klasičnim pogonima. Ali za tako nešto bila im je potrebna snažna finansijska injekcija. Uspjeli su privući nekoliko investitora, među kojima se našao i izvjesni Ilon Mask, koji je tada bio spreman uložiti sedam miliona evra.

Time je postao član upravnog odbora kao najsnažniji investitor. E sad, idemo odgovoriti dakle šta se to krije iza Teslinog logotipa. Iako se na prvi pogled Teslin logo može činiti kao jednostavno slovo T, istina je da iza sebe krije dosta istorije. A on se dotiče izuzetne genijalnosti srpskog naučnika, Nikole Tesle.

Taj elegantni i profinjeni "T" djelić je presjek originalnog elektromotora koji je dizajnirao Nikola Tesla! I upravo Tesla koristi takvu vrstu indukcijskih elektromotora na izmjeničnu struju (AC) za pogon svojih automobila.

Sam logo kompanije mijenjao se tokom godina od pokretanja firme prije više od 20 godina. Početni dizajn logotipa uključivao je štit kao amblem. To je simbolizovalo sigurnost, ključni aspekt za kompaniju, jer su od početka željeli proizvoditi pouzdana i sigurna vozila. Ova grafika ostala je do 2017., u kojoj je firma, koju je tada već vodio Ilon Mask, doživjela veliko osvježenje brenda.

On se odlučio obratiti dizajnerskoj agenciji RO Studio koji su ažurirali i predstavili elegantniju i pojednostavljeniju verziju logotipa. Slovo T je pročišćeno i štit je uklonjen, usvajajući čistiju, savremeniju estetiku.

Stoga logotip nastavlja održavati popriječni presjek elektromotora, pri čemu glavno tijelo predstavlja jedan od polova koji strši iz rotora motora, a druga linija na vrhu predstavlja dio statora, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije