Agrar

Košarac s bh. mljekarima: Otkupićemo svaki litar

Košarac s bh. mljekarima: Otkupićemo svaki litar
Foto: N.N. | Košarac s bh. mljekarima: Otkupićemo svaki litar

SARAJEVO - Iako su zalihe mlijeka u BiH veće od planiranih zbog pandemije virusa korona i povećanog otkupa, situacija nije alarmantna i neće doći u pitanje dalji otkup mlijeka, poručeno je danas nakon sastanka Staša Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, s predstavnicima vodećih kompanija mliječne industrije u BiH.

"Nećemo dovoditi u pitanje otkup mlijeka i otkupićemo svaki ponuđeni litar", kazala je Rankica Marelj, predsjednica Upravnog odbora "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice.

"Iako postoje zalihe mlijeka i veće od planiranih, što je posljedica situacije izazvane virusom korona, situacija nije alarmantna i mogu reći da otkup mlijeka neće doći u pitanje", poručila je predsjednica UO "Mlijekoprodukta", koji otkupljuje mlijeko proizvedeno i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Ona, takođe, smatra da bi zastupljenost domaćih proizvođača u tržnim centrima mogla biti bolja te se nada da će se i tu situacija  popraviti.

Prema riječima ministra Košarca, očito je da pandemija ima uticaj i na ovaj sektor.

"Ipak, raduje me činjenica da postoji dobra komunikacija između primarnih proizvođača i kompanija koje se bave preradom mlijeka i u tom kontekstu sam uvjeren da neće biti znatnijih problema u ovoj industriji. Takođe, raduje me opredjeljenje prerađivača da se otkup mlijeka ne zaustavi, ali i da će zajedno sa proizvođačima razmatrati otkupnu cijenu mlijeka", kazao je Košarac.

Ponovio je kako nije zadovoljan zastupljenošću domaćim proizvodima u trgovačkim centrima u BiH.

"U tom kontekstu ćemo od Agencije za sigurnost hrane i Agencije za nadzor nad tržištem tražiti da se naprave određene vrste pravilnika koji bi mogli da definišu zastupljenost kroz kvalitet i koji bi mogli da otklone određenu vrstu sada uočenih nedostataka prilikom uvoza nekih proizvoda u BiH", istakao je Košarac.

Istakao je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa iz svog aspekta angažovati se u vezi sa plasmanom  bh. proizvoda na inostrano tržište.

Nedžad Bićo,  predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže da je zadovoljan proteklim sastankom, ali da će vrijeme pokazati šta će se dalje dešavati.

"Prerađivači su ostali pri tome da će otkupiti sve proizvedeno mlijeko, a još se ne zna tačno po kojoj otkupnoj cijeni, jer to većina prerađivača mlijeka vješto krije", kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, proizvođači mlijeka nisu zadovoljni novonastalom  situacijom jer se  proizvodnja povećava, a smanjuje se  potrošnja.

"Da bi se pomoglo domaćim proizvođačima, apelovali smo na nadležne da se barem na granicima prilikom uvoza pojačaju kontrole da se ne uvoze mlijeko i proizvodi od mlijeka koji nisu kvalitetni", pojasnio je on.

Dodao je da su na današnjem sastanku prerađivači mlijeka od nadležnih tražili da im se subvencioniše proizvodnja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara iz Republike Srpske i Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH, kao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije