Agrar

Održani "Dani polja kukuruza"

Održani "Dani polja kukuruza"
Foto: Zlatan Čekić | Održani "Dani polja kukuruza"

SANSKI MOST - Na imanju Enesa Tatarevića, poljoprivrednog proizvođača iz sela Fajtovci, nadomak Sanskog Mosta, danas je održana tradicionalna manifestacija "Dani polja kukuruza".

Tom prilikom predstavljene su nove hibridne sorte kukuruza koje su ogledno zasađene na parcelama ovdašnjih poljoprivrednika.

Ovom prilikom predstavljene su i nove hibridne sorte kukuruza sjemenske kuće "Pionir", koje su znatno otpornije na klimatske nepogode, a predstavnici ove kuće su istakli kako primjena modernih agrotehničkih saznanja i dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji u današnjem vremenu imaju presudan uticaj.

Ipak, za razliku od prethodne godine, kada su zabilježeni rekordni prinosi kukuruza, ove godine u značajnoj mjeri će biti umanjeni. Razlog tome prvenstveno su nepovoljni vremenski uslovi koji nisu pogodovali poljoprivrednim kulturama, što će se u konačnici negativno odraziti na urod koji neće biti na nivou očekivanog.

"I pored svega, u odnosu na dugotrajni sušni period poljoprivredni proizvođači ipak su zadovoljni urodom kukuruza, koji se ove godine kreće oko 10 tona po hektaru, što je manje nego prošle godine koja je bila rekordna", istakao je Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sanski Most.

Prema njegovim riječima, veliku štetu poljoprivrednicima su, pored vremenskih nepogoda, i ove godine pričinile divlje svinje, koje su opustošile velike površine zasijane žitaricama.

"Pred nama je teška jesen, jer je na tržištu došlo do poskupljenja stočne hrane i repromaterijala za predstojeću sjetvu, tako da je cijena mineralnog gnojiva već skočila za nevjerovatnih 300 posto.  To će se u značajnoj mjeri odraziti na obim poljoprivredne proizvodnje", smatra Selimović.

Cilj manifestacije "Dani polja kukuruza" je upoznati poljoprivredne proizvođače s novim tehnologijama i standardima, čijom primjenom je moguće povećati  prinose u proizvodnji kukuruza.

Na području općine Sanski Most kukuruz ja najzastupljenija ratarska kultura,  zasijana na oko 3.000 hektara sjetvene površine. Kukuruz je dragocjen izvor stočne hrane, koja se u najvećoj mjeri kod ovdašnjih poljoprivrednika koristi u proizvodnji mlijeka.

Ovo je posebno bitna činjenica za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sanski Most, u kojoj je, kao i na području cijelog Unsko-sanskog kantona, od svih poljoprivrednih djelatnosti najzastupljenija proizvodnja mlijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije