Agrar

Podrška pčelarima iz Novog Sarajeva na Svjetski dan pčela

Podrška pčelarima iz Novog Sarajeva na Svjetski dan pčela
Foto: Anadolija | Podrška pčelarima iz Novog Sarajeva na Svjetski dan pčela

SARAJEVO - Hasan Tanović, načelnik opštine Novo Sarajevo i predsjednik Udruženja pčelara Novo Sarajevo, Ahmo Imamović simbolično na Svjetski dan pčela potpisali Ugovor vrijedan 15.000 KM kako bi ovo udruženje unaprijedilo uslove za pčelare u ovoj lokalnoj zajednici.

U Novom Sarajevo pri Udruženju pčelara Novo Sarajevo registrovano je 28 pčelara sa više od 1.300 košnica koji već dugi niz godina rade na zaštiti pčela i unapređenju pčelarstva čime doprinose očuvanju biodiverziteta i zdravog ekosistema.

Ujedinjeni narodi su prepoznali važnost pčela u ekosistemu, te su 20. maj proglasili Svjetskim danom pčela 2017. godine s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu.

Naučnici smatraju da upotreba određenih pesticida u prirodi i konstantna sječa šuma, urbanizacija područja bogatim drvećem i zelenim površinama doveli su do toga da se pčele nađu na listi ugroženih vrsta. Upravo iz tog razloga pčelama se sve više ustupa medijskog prostora i rade se različite kampanje širom svijeta kako bi se ukazalo na značaj tog malog i krhkog, a tako bitnog organizma za cijelu planetu Zemlju.

Pčela je kao životinjska vrsta 2019. godine proglašena za najvažnije živo biće na Zemlji od strane Earthwatch Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije