Agrar

Poljoprivrednici nisu optimisti u vezi s prinosom pšenice

Poljoprivrednici nisu optimisti u vezi s prinosom pšenice
Foto: N.N. | Poljoprivrednici nisu optimisti u vezi s prinosom pšenice

BANJALUKA - Žetva pšenice u Srpskoj kreće naredne sedmice, a poljoprivrednici su zabrinuti zbog suše koja bi, kako kažu, mogla da utiče na prinos, ali ističu da će najbolji pokazatelj biti kada kombajn krene sa žetvom.

Naime, poljoprivrednici iz Srbije, gdje je žetva pšenice krenula prije par dana, isiču da je suša veoma uticala na prinos.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je za "Nezavisne" da se zbog redukovane primjene mineralnih đubriva može očekivati manji prinos nego što bi trebalo da bude.

"S obzirom na to da smo imali redukovanu primjenu mineralnih đubriva može se očekivati manji prinos, međutim ove zadnje kiše koje su pale na našem području mogu da poprave situaciju, naravno izuzimajući ona područja gdje je grad loše uticao na pšenicu", rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, kada prvi otkosi žetve budu pali tada će se sa sigurnošću znati kakav je prinos.

"U nekim zemljama okruženja gdje je žetva već počela prinosi su manji nego što je očekivano", rekao je Marinković.

Kako ističe, u mjestima gdje je zemljište bilo plićeg formata manji prinosi su zagarantovani.

"Žetva u nekim dijelovima Srpske počinje za nekoliko dana, dok će glavna žetva početi za 10 dana", rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, pšenica je berzanska roba, a poljoprivrednici nikada nisu mogli da utiču na cijenu.

"Mi nikada nismo mogli da utičemo na njenu cijenu, nama bi pomogla jedino cijena koja bi prešla 0,80 do 0,90 KM, što je nemoguće, jer neće biti veća od 0,60 KM", rekao je Marinković.

Apeluje na sve poljoprivrednike da pšenicu čuvaju u skladištima do kraja žetve, kada se može očekivati da će cijena biti veća.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, da li je suša uticala na pšenicu pokazaće se kada krene žetva.

"Kod nas je situacija vrlo slična kao i u Srbiji, ali najbolje ćemo znati kad krene žetva, odnosno kad kombajn uđe u polje i počne sa žetvom", rekao je Bakajlić.

Dodaje da će žetva na prostoru Semberije i Majevice krenuti za pet dana.

Podsjećamo, Bakajlić je nedavno izjavio da cijena pšenice ove sezone treba da omogući opstanak proizvođača.

"Čekamo da počne žetva pšenice da vidimo kvalitet, pa ćemo potom ići s nekom cijenom koja je realna da bismo mogli opstati i da bi se imalo na jesen računa sijati", rekao je Bakajlić.

On je istakao da je poljoprivredne proizvođeče mnogo koštao repromaterijal, koji je i poremetio cijenu, i naveo da će Udruženje pozvati na sastanak i nadležne institucije, prije svega srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da bi razgovarali o opštoj situaciji među poljoprivrednicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije