Agrar

Predstavljene nove sorte žitarica

Predstavljene nove sorte žitarica
Foto: Zlatan Čekić | Predstavljene nove sorte žitarica

CAZIN - Na lokalitetu Mihaljevac, nadomak Cazina, u organizaciji Poljoprivrednog zavoda USK, održana je tradicionalna manifestacija "Dani polja strnih žita" i tom prilikom su predstavljene neke nove sorte žitarica.

Radi se o 21 sorti, od čega je 16 sorti pšenice i pet ječma, a riječ je o sortama koje su proizvedene u nekoliko poljoprivrednih instituta, te su ogledno  zasijane na parceli poljoprivrednog proizvođača Hasana Jašaragića.

"Cilj ovoga događaja je promocija novih sorti strnih žitarica, kao i ispitivanje njihovog genetskog potencijala, uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera, kao i zaštitnih sredstava. Sjeme su donirale sjemenske kuće iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na ovaj način pokušavamo odabrati sorte koje bi za naše prilike bile optimalne kada se radi o prinosu i izdržljivosti", istakla je Mehira Perviz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USK.

Prema riječima Hasana Jašaragića, vlasnika oglednih parcela, na razvoj žitarica uticale su vremenske prilike, ali se od oglednih sorti mogu očekivati dobri prinosi. 

"Godina je bila vrlo teška za pšenicu, jer nije bilo snijega. Kiše su uticale da žitarice nisu na vrijeme poprskane, također na vrijeme se nije ni pognojilo, tako da su to sve bili veliki problemi", kazao je Jašaragić. Ipak, on je istakao kako je i pored toga zadovoljan razvojem novih sorti žitarica. Siniša Sredić, predstavnik Poljoprivrednog instituta iz Zemuna, ističe kako su se nove sorte pokazale otpornijima na vremenske ekstreme.

"Nažalost, imamo sve veću štetu od oluja i mislim da će toga biti sve više. Smatramo da se poljoprivredni proizvođači trebaju okrenuti i više pažnje posvetiti zaštiti svojih poljoprivrednih parcela kako bi pokušali prebroditi štetu koja nastaje usljed vremenskih nepogoda", smatra Sredić.

Predstavnik grada Cazina Jusuf Bajraktarević istakao je kako su ovakve manifestacije veoma važne, s obzirom na to da se proizvodnja vlastite hrane vremenom nameće kao imperativ.

"Gradske vlasti u Cazinu nastaviće pružati podršku poljoprivrednim proizvođačima kako bi se što veće površine zasijale strnim žitaricama", kazao je Bajraktarević. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije