Agrar

Protivgradne rakete sačuvale njive

Protivgradne rakete sačuvale njive
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Protivgradne rakete sačuvale urod

BANJALUKA - Šteta od grada u poljoprivredi je manja nego prethodnih godina zahvaljujući dejstvima "Protivgradne preventive RS" pa je tako za 25 dana dejstva ispaljeno 1.315 protivgradnih raketa, što je duplo više nego prethodne godine kada je za čitavu sezonu ispaljeno 630 raketa, kazao je za "Nezavisne novine" Tihomir Dejanović, direktor "Protivgradne preventive RS".

"Sezona je počela 15. aprila i do danas smo imali 25 dana u kojima je dejstvovala naša protivgradna zaštita, gdje je ispaljeno 1.315 raketa, a na zalihama imamo još 2.600, što bi trebalo da bude dovoljno do kraja sezone", rekao je Dejanović.

Prema njegovim riječima, pored ovih 25 dana u kojima su reagovali imali su i 24 dana praćenja oblačnosti.

"Imali smo 24 dana u kojima smo pratili oblačnost, a tada metodološki kriterijumi nisu bili dovoljni da bi protivgradne rakete reagovale", rekao je Dejanović.

Ističe da kada se sve sabere ukupno 49 dana je bilo aktiviranja sistema za protivgradnu zaštitu, dodajući da je to duplo više nego prošle godine.

"Za čitavu prošlogodišnju sezonu imali smo 20 dana dejstava, a ispaljeno je 630 raketa, što je duplo manje nego ove godine", rekao je Dejanović, navodeći da je u posljednjih 20 godina prosjek 22 dana dejstava i 750 raketa po sezoni.

"Jako puno raketa je ispaljeno, ova sezona je bila jako nezgodna po utrošku zato što je iznad prosjeka", rekao je Dejanović.

Kako ističe, kada uporedi sa zemljama regiona, sezona je ipak uspješna.

"Imamo uspješnu sezonu kada je poredimo sa Hrvatskom i Srbijom. Mi nismo imali velike površine zahvaćene gradom, niti je bilo previše grada kod nas", rekao je Dejanović.

Prema njegovim riječima, najviše dejstava je bilo u središnjem dijelu Srpske, a najmanje u istočnom.

"Najviše raketa je ispaljeno u opštinama koje gravitiraju uz rijeku Bosnu", rekao je Dejanović.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da je protivgradna zaštita ove godine bila veoma efikasna.

"U Lijevče polju ove godine nismo imali problema jer je ona zaista bila veoma efikasna", rekao je Mastalo.

Kako je dodao, veliki broj ispaljenih raketa je uticao na to da šteta bude manja.

"Šteta je skoro zanemariva, odnosno veoma je mala. Ove godine je angažovano mnogo više lansera za praćenje, a i bolja je pokrivenost. Sve su to razlozi zbog kojih će biti manje štete", zaključio je Mastalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije