Agrar

Pratite nas na Google news

Rejonske pijace u Banjaluci na čekanju

Rejonske pijace u Banjaluci na čekanju
Foto: N.N. | Rejonske pijace u Banjaluci na čekanju
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Centar za razvoj poljoprivrede i sela ove godine, zbog pandemije virusa korona i pada prihoda grada, neće moći realizovati projekat otvaranja rejonskih pijaca na području Banjaluke, potvrdio je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor ovog centra.

Prema njegovim riječima, padom prihoda u toku ove godine sve aktivnosti koje se sprovode u sklopu ovog projekta su obezbjeđenje lokacijskih uslova, uređenje pravnih akata i dokumentacije.

"Ako se popravi stanje sa prihodima grada, očekujemo da bismo sljedeće godine počeli sa realizacijom i otvaranjem rejonskih pijaca na četiri lokacije na području grada", naveo je Ilić.

Kako je pojasnio, trenutno su zbog situacije sa virusom korona na snazi zabrane okupljanja grupa većih od 50 ljudi, tako i da je ovaj projekat zaživio ove godine, bilo bi upitno koliko bi bio uspješan.

"Centar za razvoj poljoprivrede i sela nikada neće odustati od ovog projekta, jer je on vrlo bitan za naše poljoprivredne proizvođače i mještane seoskih mjesnih zajednica", naglasio je Ilić.

Dodao je da će se do kraja godine posvetiti završetku cjelokupne dokumentacije, kako bi se na proljeće, ako finansije dozvole, počelo sa realizacijom.

"Moramo izraditi projekat, pripremiti lokacije i izraditi plansku dokumentaciju za poslovanje pijaca te druge pravne akate kako bismo sljedeće godine izašli na teren i počeli raditi", pojasnio je Ilić.

Lokacije na kojima bi bile otvorene ove rejonske pijace su selo Krmine i ta pijaca obuhvatala bi sve mjesne zajednice iz kanjona Vrbasa, zatim Stričići za Manjački plato, Bronzani Majdan, te Potkozarje za sva potkozarska sela.

Pijace će biti uređena mjesta za dogon žive stoke te plasman svježih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

U sklopu ovog projekta planirano je i renoviranje i uspostavljanje zapuštene pijace u Lazarevu, za koju je Gradska uprava prikupila svu potrebnu dokumentaciju.

"Ovaj projekat trenutno je u stanju mirovanja, jer su potrebna značajna kapitalna ulaganja koja će, nadam se, iduće godine biti raspoloživa kako bismo našim poljoprivrednicima omogućili još lakše plasiranje njihovih proizvoda", zaključio je Ilić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije