Agrar

Šta se radi s jagodama u rano proljeće?

Šta se radi s jagodama u rano proljeće?
Foto: Unsplash | Šta se radi s jagodama u rano proljeće?

S obzirom na natprosječno visoke temperature, započeo je i razvoj vegetacije jagoda. U rano proljeće, nasad ovoga voća zahtijeva određene postupke kako bi se osigurao zdrav i uspješan rast.

1. Čišćenje nasada

Prvo što trebate napraviti je pregledati i očistiti nasad. Uklonite sve suvo lišće, propale i oštećene biljke kao i ostatke organskog materijala koji se nakupio tokom zime. Na ovaj ćete način spriječiti bolesti i štetnike te potaknuti zdrav rast biljke. Takođe, otkinite stolone koji iscrpljuju matični grm jagode. Pritom budite pažljivi da ne oštetite biljku.

2. Gnojidba i prihrana

U ovo doba godine jagode trebaju hranjive supstance kako bi se zdravo razvijale i davale obilne plodove. U rano proljeće možete dodati ekološko ili konvencionalno gnojivo koje je posebno formulirano za ovu vrstu voća. One u svom početnom rastu trebaju azot i kalijum, a kasnije tokom rasta prihranjivanje jer imaju plitak korijen te su im potrebni i magnezijum i kalcijum.

3. Dobri susjedi

Zemlju oko jagoda prorahlite okopavanjem ili prozračivanjem. Između njih posadite češnjak ili luk koji poboljšavaju njihov okus i odbijaju štetnike. Jagode vole rasti i uz mahunarke, a od začinskog bilja uz timijan, kopar, komorač, kadulju i metvicu. Nikako ih ne sadite u blizini kupusnjača jer će jagode usporiti njihov rast.

4. Zaštita od mraza

Nakon čišćenja, u slučaju da postoji prijetnja od pojave jačeg mraza, razmotrite mjere za zaštitu nasada agrotekstilom, niskim tunelima, plastičnim folijama i sl., pokrivanje biljaka tkaninom ili korištenje protivmračnih sistema.

5. Potreba za vlagom

Provjerite vlažnost tla i zalijevajte prema potrebi. U rano proljeće, biljke mogu imati veću potrebu za vlagom dok se pripremaju za aktivni rast i cvat. Iako jagode jako vole malčiranje slamom (engl. strawberries, bobice sa slame) za sada ih nemojte malčirati jer se usljed previše vlage mogu pojaviti gljivična oboljenja.

(Agroklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije