Agrar

Tradicionalno orezivanje vinove loze

Tradicionalno orezivanje vinove loze
Foto: Youtube/Screenshot | Tradicionalno orezivanje vinove loze

DOBOJ - U vinogradu porodice Simić u dobojskom naselju Cerov Gaj danas je - na Trifundan organizovano tradicionalno orezivanja čokota vinove loze.

Sveštenik Branko Cvjetković osveštao je vinovu lozu da se u vinogradu ne bi dogodila neka šteta.

On je podsjetio da je Sveti velikomučenik Trifun zaštitnik vinove loze i vinogradarstva i da ga slave vinogradari i gostioničari.

Orezivanje čokota, koji su simbolično zaliveni vinom, za vinogradare na kraju zime predstavlja prvi značajan posao u vinogradu.

Vlasnik vinograda Slobodan Simić rekao je novinarima da radovi na održavanju vinograda počinju 14. februara, na Trifundan, i da se tim poslom bavi iz hobija još od 2005. godine.

"Najviše posla je da se vinograd formira, podiže se dvije do tri godine. Sada je orezivanje, pa do roda slijede frezanje, okopavanje i fertilizacija", izjavio je Simić i naveo da prošla godina nije pogodovala obilnijem rodu, te da je od dvije tone grožđa proizveo oko 1.000 litara vina.

On kaže da je porodična vinarija prvenstveno namijenjena za prijatelje, te da od crnih sorti ima vranac, kaberne sovinjon i merlo, a od bijelih italijanski rizling, lastar, te nešto stonih sorti.

On pojašnjava da vinograd održava zajedno sa suprugom, a da po potrebi angažuje i dodatne radnike.

Supruga Dara kaže da bi vino nadošlo mora godinu dana da odleži i da u međuvremenu oko njega ima dosta posla.

"Bijelo vino u najvećoj mjeri koristim za pripremu jela dok se crno više pije", izjavila je Simićeva i navela da za konzumaciju preferira crno vino sorte vranac.

Komšija Radomir Savić, koji se u ovaj kraj vratio 2015.godine, kaže da već šestu godinu konzumira vino iz vinarije porodice Savić, koje je ocijenio vrlo kvalitetnim s obzirom da nije hemijski tretirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije