Analize

Akcizna politika ojačala sivo tržište

Akcizna politika ojačala sivo tržište
Foto: Dražan Pozderović | Akcizna politika ojačala sivo tržište

BANJALUKA - Raspon gubitka u naplati akciza duvana i duvanskih proizvoda se kreće od 456 miliona KM u 2014. godini do 981 miliona KM u 2019. godini, što ukazuje da je izgubljena naplata akciza na ilegalnom tržištu veća od legalne naplate akciza.

Ovaj podatak se nalazi u okviru analize "Akcizna politika na duvan i duvanske proizvode u Bosni i Hercegovini" koju su uradili Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT i Udruženje "Liberalni forum - Pokret za slobodno društvo".

U analizi se navodi i to da se prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH može vidjeti da je 2008. godine u BiH utrošeno 11,2 milijarde legalno prometovanih cigareta, da bi taj broj bio smanjen na 3,6 milijardi u 2020. godini.

"To je smanjenje od 67,7 odsto, odnosno konzumacija legalnih cigareta se smanjila za čak 3,11 puta. Veliki pad u potrošnji cigareta ne znači nužno da je za isti nivo smanjeno konzumiranje cigareta, već da je jedan dio potrošača prešao na druge alternativne načine konzumiranja, poput rezanog duvana i dostupnih cigareta na ilegalnom tržištu", stoji, između ostalog, u ovoj analizi.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, istakao je da je ovo istraživanje pokazalo da postoji prostor da se unaprijedi stanje u dvije oblasti.

"Prva oblast je podizanje svijesti stanovništva i donosioca odluka o problemu sivog tržišta, a druga je da se ispita svrsishodnost harmonizacije akcizne politike BiH sa EU. Još 2009. godine je usvojeno kako će se povećavati akcize iz godine u godinu. Od tada se kontinuirano smanjuje broj prodatih paklica cigareta, a u 2020. godini je broj prodatih cigareta smanjen za tri puta i istraživanja pokazuju da razlog za to nije u pitanju prestanak pušenja", naglasio je Grabovac. 

Prema njegovim riječima, 90 odsto cijene kutije cigareta je opterećenje koje se plaća državi, a ostatak ostaje distributerima i proizvođačima. 

Ekonomista Admir Čavalić, koji je jedan od autora ove analize, naveo je da izradom policy paper-a, žele da utiču na donosioce odluka na nivou Bosne i Hercegovine koji su nadležni za oblast akciza. 

"Identifikovali smo pogrešan model akcizne politike, posebno se od 2016. godine pojavljuje distrorzija na tržištu. Neki bi rekli da dolazi do pada broja konzumenata cigareta, međutim u prasi to nije tako, samo se povećavalo ilegalno tržište, te su jačale kriminalne organizacije koje se bave distribucijom ili čak proizvodnjom cigareta i duvana", pojasnio je Čavalić.

Istakao je da će institucijama preporučiti vraćanje na model akcizne politike iz 2016. godine jer je to tačka preloma, pojasnivši da od tada padaju prihodi od akciza, te naglo jača sivo tržište. 

"Prisutno je totalno odsustvo kontrole države u ovoj oblasti. Mi preporučujemo i edukaciju stanovništva o negativnim posljedicama konzumiranja duvanskih proizvoda, te preispitivanje trošenja sredstava od akciza. Tu se radi o milijardama KM, a nažalost taj novac se ne koristi namjenski i primarno u zdravstvene svrhe, već ide za krpljenje tekuće potrošnje“, rekao je Čavalić. 

Arsen Hršum iz Udruženja ekonomista RS SWOT, jedan od autora publikacije, kazao je da trenutna akcizna politika u BiH dovodi do rasta sivog tržišta, te se ono nakon 2017. godine ono izjednačava sa legalnim tržištem po obimu trgovine. 

"Ovo dovodi do ogromnih budžetskih gubitaka koji ne bi bili baš toliko izraženi da akcizna politika bude izražena na optimalan način i da se svede na nivo od 2016. godine kada bi se sivo tržište učinilo manje atraktivnim", pojasnio je Hršum. 

Svetozar Mihajlović, predstavnik proizvođača duvana, naveo je da je duvana sve manje u BiH, te da su za to glavni razlog visoke akcize i crno tržište. 

"Akcize su donešene da se smanji broj pušača, a vidimo da je postignut suprotan efekat. Umjesto legalnih cigareta, pušači su prešli na crno tržište i konzumiraju dosta štetniji duvan od onoga koji je u cigaretama. I u zdravstvenom smislu postignut je suprotan efekat. Možemo reći da akcize ne prate životni standard i došlo je do toga da je crno tržište prevazišlo legalno", kazao je Mihajlović. 

On je ukazao i na to da su nedovoljni podsticaji od strane Vlade RS onima koji se bave proizvodnjom duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije