Analize

Pratite nas na Google news

Analiza NEZAVISNIH: Cijene goriva prenaduvane

Analiza NEZAVISNIH: Cijene goriva prenaduvane
Analiza NEZAVISNIH: Cijene goriva prenaduvane
Dragan Sladojević

BANJALUKA, SARAJEVO - Točimo gorivo čija je cijena znatno veća od one iz perioda kada je nafta na svjetskom tržištu koštala koliko i danas.

Nabavne cijene nafte sada su na nivou iz 2004. godine, kada je gorivo kod nas po litru koštalo oko marku, a sada je za 60 odsto skuplje.

To pokazuje analiza svih relevantnih parametara i dugogodišnje statistike koju je za "Nezavisne" izradio Almir Bečarević, nekadašnji direktor "BH gasa, koji gotovo dvije decenije prati stanje na tržištu gasa, a koje je u direktnoj vezi sa cijenama nafte.

Ovaj stručnjak za energente upozorava da bi država trebalo da zaštiti potrošače, jer je uočljivo da se neko "ugrađuje" u cijenu goriva.

Bečarević navodi i informaciju da gorivo danas plaćamo koliko je koštalo 2010. godine, iako je nafta na svjetskom tržištu sada drastično jeftinija.

Istovremeno, ništa se značajno, podvlači on, u tom periodu nije mijenjalo ni kada je riječ o nametima, odnosno dijelu koji sebi uzima država, a da je to tačno, potvrđeno nam je i iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje su kazali da su iznosi akciza ostali isti od sredine 2009. godine.

Pritom je zbog činjenice da se pumpadžije često pravdaju i kretanjima kada je riječ o kursu dolara Bečarević uvažio i taj parametar.

"Početkom 2010. godine dizel je na našim pumpama koštao 1,63 KM, koliko uglavnom košta i danas. Međutim, razlika u nabavci je skoro pa dupla, i tada je barel, preračunato u našu valutu, koštao 103,5 marke, a sada košta 67 maraka", naveo je Bečarević.  Međutim, po njegovim riječima, nezahvalno je reći da li su se u ovoj razlici najviše "omastile" rafinerije ili pak distributeri na malo, ali je, kako podvlači, posao nadležnih organa da to utvrde.

"Samo je suština u tome koliko država želi da kontroliše da li neko zarađuje preko leđa građana jer akcize u gorivu u BiH su najmanje u okruženju i Evropi. Kako objasniti da u maloprodaji imate na nekim pumpama dizela po 1,40, a na drugim je cijena do 1,65, kad gotovo sve vrše nabavku u istim rafinerijama", pita se Bečarević.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ocjenjuje da je situacija na našem tržištu takva da ne postoji transparentno prikazivanje strukture cijene proizvoda koje plaćamo, uključujući i gorivo.

"Cene se planiraju na gradskom nivou, pa su u Doboju niže nego u Banjaluci, ali to je zato što tamo postoji jedan distributer koji ih je snizio u odnosu na druge, i tako postavio nivo cena za grad", kaže Pavlović.

Kakav je stav Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS juče, uprkos brojnim pokušajima, nismo uspjeli saznati, ali nam je ranije rečeno da su benzinske pumpe tek jedna karika u lancu, te da oni nemaju presudan uticaj na iznose koji plaćaju građani.

Gas drastično pojeftinio

Almir Bečarević, nekadašnji direktor "BH gasa", ističe da je cijena gasa u zadnje tri godine pala za oko 70 odsto, a, kako je objasnio, bazne cijene za izračun gasa su upravo rafinerijske cijene nafte.

On kaže da je nakon odluke da se ograniči cijena "BH gasu", građanima u Kantonu Sarajevo u prvom kvartalu 2016. ostalo više od pet miliona KM.

"Vlada FBiH i resorni ministar 'čiste' gas od ekstraprofita, a smatram da i kada je riječ o nafti, treba bar provjeriti i utvrditi stanje", rekao je Bečarević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije