Analize

Češki vlasnici idu u preuzimanje sarajevske Alpine

Češki vlasnici idu u preuzimanje sarajevske Alpine
Foto: Alpina | Češki vlasnici idu u preuzimanje sarajevske Alpine

SARAJEVO - Alpina d.o.o. Žiri, Slovenija objaviće ponudu za preuzmanje društva Alpina FOGS d.d. Sarajevo, objavila je kompanija u obavijesti na Sarajevskoj berzi.

Alpina Žiri vlasnik je 96,5618% dionica društva Alpina FOGS i nastojaće kroz ponudu preuzeti preostalih  3,4382 odsto dionica.

Objava namjere istiskivanja manjinskih dioničara u Alpini FOGS dolazi nakon što jer 1.septembra prošle godine žirovsku Alpinu kupila češka kompanija K&H u poslu koji je neslužbeno iznosio 20 miliona eura.

Češka tvrtka K&H, koja je dio Franco grupe, sastoji se od 30 kompanija iz Evrope, Afrike i Azije, a u vlasništvu je češkog biznismena Františeka Pivode, koji je u kupovini Alpine sarađivao s Romanom Vývodom, jednim od glavnih dioničara češkog holdinga Cimex. Franco Grupa je Alpinu ocijenila kao izvrstan brend olimpijskih prvaka, s velikim potencijalom za rast, koji se temelji na širokom znanju i iskustvu njeih ljudi te bogatoj tradiciji.

Potpunim preuzimanjem Alpine Fogs vlasnici očito žele preduzeti i punu odgovnost za budući razvoj preduzeća Alpina FOGS, koje bilježi stagnaciju i pad broja zaposlenih.  Vrijednost poslovanja iznosila je 2,67 miliona KM prošle godine, što je, istina, više nego 2021. kada je ostvareno 2,06 miliona KM, ali manje nego 2020. kada su poslovni prihodi iznosili 2,89 miliona KM. 

Broj zaposlenih sa 179 u 2020. godini pao je na 122 na kraju prošle godine.

Preduzeće Alpina FOGS ima imovinu vrijednu četiri miliona KM, a u vlasništvu je 55 dioničara. Nakon Alpine Žiri najveći dioničar je Adriatic Osiguranje sa 0,71 odsto dionica, a ostali vlasnici su fizička lica.

U sklopu grupacije u BiH posluju i Alpina Bromy d.o.o. Tešanj koja je prošle godine imala vrijednost poslovanja od 9,9 miliona KM i zapošljavala 330  radnika (Alpina Žiri vlasnik 90 odsto, Suad Eoša 10 posto) i trgovačko preduzeće Alpina BH d.o.o. Sarajevo ( uz Alpinu suvlasnik i Dževad Karić) čija je vrijednost poslovanja bila 4,14 milion KM.  Ova kompanija je imala 41 zaposlenog i ostvarenu dobit od 184,1 hiljada KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije