Analize

Cijene u BiH i dalje nerealno visoke, očekuje nas teška jesen

Cijene u BiH i dalje nerealno visoke, očekuje nas teška jesen
Foto: PhotoMIX/Pixabay | Cijene u BiH i dalje nerealno visoke, očekuje nas teška jesen

Na svjetskom tržištu zabilježen je blagi pad cijena sirovina i hrane. Provjerili smo stanje i u Bosni i Hercegovini. Došlo je i na domaćem tržištu do smanjenja cijena pojedinih artikala, ali one su i dalje nerealno visoke za naš standard. Međutim, trend pada cijena, smatraju ekonomisti, je trenutan, najteža situacija će biti najesen, kada se vjeruje da će inflacija dodatno podići cijene.

Prema informacijama koje dolaze sa svjetskog tržišta i dnevno i sedmično dolazi do pada cijena.Tako se može vidjeti da su u padu cijene, između ostalog, suncokretovog ulja za oko 4 i po odsto, ali i mlijeka, putera te šećera, navodi BHRT.

Ovih dana cijene u banjalučkim marketima jesu nešto manje, bar kada je ulje u pitanju, pa je u prosjeku palo ispod 6, sada je oko 5 i po maraka, dok je cijena šećera skočila, a cijena brašna stagnira. Građani su primijetili blagi pad, ali kažu nedovoljan.

Ekonomisti smatraju da se sve što se dešava na svjetskom tržištu prenosi i kod nas, a pošto nemamo dovoljno vlastite proizvodnje nemamo tako ni mogućnost da imamo manje cijene. Međutim, prognoze da će biti daljnjeg pada cijena nisu pozitivne.

"Ovo može biti samo neko prolazno stanje, mislim da će se na jesen sagledati pravo stanje. Dugoročno se mora platiti ovaj dug, jer sve stiže na naplatu. Svi ovi deficiti i dugovi koji se kod nas gomilaju, moraju da završe u jednoj ogromnoj inflaciji", smatra ekonomista Aleksa Milojević.

Ekonomisti ocjenjuju da je teško i zamisliti kolika će biti inflacija, čak se vjeruje da će prevazići i onaj nivo inflacije koji se desio 1933. godine, što se navodi kao primjer najveće inflacije u udžbenicima ekonomije. Naši ekonomisti takođe smatraju da će naša inflacija biti još i teža od one na Zapadu, jer će se njome povećavati i otplata ogromnog duga koji imamo.

(Akta.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije