Analize

Ekonomski rast BiH 3,8 odsto u naredne tri godine

Ekonomski rast BiH 3,8 odsto u naredne tri godine
Foto: Ilustracija | Ekonomski rast BiH 3,8 odsto u naredne tri godine

SARAJEVO - U BiH se u naredne tri godine očekuje nastavak ekonomskog rasta sa prosječnim stopama od 3,8 odsto godišnje, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Pod pretpostavkom očuvanja stabilnog eksternog okruženja, tokom ovog perioda očekuje se da domaća tražnja, kroz privatnu potrošnju i investicije, bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

U Informaciji je navedeno da se tokom ovog perioda očekuje stagnacija javne potrošnje, što će za rezultat imati smanjenje njenog učešća u strukturi BDP-a i tako doprinijeti ekonomskom rastu BiH.

Reformske mjere usmjerene ka poboljšanju poslovnog ambijenta u zemlji trebalo bi rezultovati većim investicionim ulaganjima (domaćim i stranim), što bi ojačalo privatni sektor, zaposlenost, ali i spoljnotrgovinsku robnu razmjenu BiH sa svijetom.

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji za ovaj period, u BiH se očekuje osjetniji rast ekonomske aktivnosti u okviru kojeg bi dešavanja u industrijskoj proizvodnji trebala imati centralnu ulogu, tako da očekivane stope rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje, prema projekciji DEP-a, iznose do pet odsto na godišnjem nivou.

Rast industrijske proizvodnje objašnjava se očekivanjima da bi reformske mjere na unapređenju poslovnog ambijenta koje provode nadležne institucije u BiH trebale dovesti do mjerljivih rezultata.

"Poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo bi za rezultat imati povećanje investicionih ulaganja, veću iskorišćenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, povećanje broja zaposlenih i jačanje konkurentske pozicije proizvođača iz BiH, kako na domaćem tako i na stranom tržištu", pojašnjava se u Informaciji.

Projekcija DEP-a je da bi se u BiH od 2020. do 2022. godine moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od 7,2 odsto, 6,7 odsto i 6,6 odsto. 

Iz DEP-a smatraju da će viši nivo ekonomske aktivnosti dovesti do povećanja domaće tražnje u okviru sektora stanovništva i korporativnog sektora, što će rezultovati i povećanjem uvoza BiH, tako da se očekuje da se stope rasta uvoza kreću od 4,7 odsto u 2020. godini, 5,1 odsto u 2021. i 4,6 odsto u 2022. godini.

"Više stope rasta izvoza od uvoznih u srednjem roku bi trebale za rezultat imati povećanje izvozne zastupljenosti u BDP-u, uz stagnaciju učešća uvoza. Direktna posljedica ovih kretanja na kraju bi trebala biti postepena stabilizacija spoljnotrgovinskog bilansa kao udio u BDP-u i poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom u BiH u srednjem roku", navode iz DEP-a.

Srednjoročne prognoze u oblasti tržišta rada u periodu 2020-2022. godine vezane su za očekivani ekonomski rast u regionu i EU, što bi trebalo imati pozitivne implikacije, kako na zaposlenost, tako i na plate u BiH.

"U 2021. godini Evropska centralna banka predviđa smanjenje stope nezaposlnosti u evro zoni na 7,5 odsto. Povećanje izvoza i investicija u BiH bi otvorilo mogućnost za zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta. Uz pozitivna dešavanja u oblasti industrije, trgovine, ali i određenih usluga, stvorili bi se realni uslovi za rast broja zaposlenih lica", ističe se u ovoj informaciji.

Očekuje se da ukupan broj zaposlenih u BiH u periodu 2020-2022. godine bude povećan od 2,9 odsto do 3,1 odsto, dok bi se neto plate povećale od 3,2 odsto do 3,4 odsto.

Kada je riječ o cijenama u BiH, očekuje se inflacija od 1,4 odsto, uz pretpostavku da u 2020. godini ne bude značajnijih izmjena cijena komunalija, i da budu stabilne cijene hrane.

"U 2020. godini se očekuje stabilizacija i povećanje stranih direktnih ulaganja u iznosu od 2,1 odsto BDP, u 2021. godini 2,2 odsto, a u 2022. godini 2,2 odsto BDP", navodi se u Informaciji DEP-a.

Kada je riječ o kreditima, u 2020. godini očekuje se stabilizacija i rast kreditne aktivnosti od 4,8 odsto, u 2021. godini bi ponovo došlo do ubrzanijeg rasta od pet odsto, a u 2022. godini od 5,5 odsto.

U narednim godinama se očekuje stabilizacija privrednog rasta BiH koja će biti praćena i boljim radom bankarskog sektora BiH, čime bi bile stvorene realne pretpostavke za nastavak rasta ukupne količine depozita.

Tako se očekuje da će stope rasta biti u 2020. godini 8,9 odsto, u 2021. godini 9,2 odsto, a u 2022. godini 9,5 odsto, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije