Analize

Erdoanov zet srušio nacionalnu valutu

Erdoanov zet srušio nacionalnu valutu
Foto: Ilustracija | Erdoanov zet srušio nacionalnu valutu
N.N.

Vrijednost turske valute je potonula gotovo 4 odsto na 4,7488 lira za dolar nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan za ministra finansija imenovao svog zeta.

Za analitičare nije sporan samo ulazak predsjednikovog zeta u prvu tursku vladu nakon promjene političkog sistema iz parlamentarnog u predsjednički. Muči ih i isključenje dvojice ministara koji imaju dobre odnose s investitorima u finansijskim centrima poput Londona i Njujorka. Radi se o sada već bivšem ministru finansija Naciju Agbalu i dosadašnjem zamjeniku premijera Mehmetu Simseku, bivšem bankaru Merrill Lyncha.

“Ovome se apsolutno nismo nadali. Tržište je iščekivalo imenovanje vlade, a signal je jasan - ovo nije protržišna, već proerdoganovska vlada”, komentarisala je Nora Neuteboom, analitičarka holandske banke ABN Amro.

Brigu o turskim javnim finansijama tako preuzima 40-godišnji Berat Albayrak koji je 2004. oženio Erdoganovu kćerku.

Diplomirao je poslovno i financijsko upravljanje na njujorškom Univerzitetu Pace, a 2015. postaje parlamentarni zastupnik došavši s mjesta prvog čovjeka kompanije Calik Holding, prenosi Poslovni dnevnik.

Te godine imenovan je i za ministra energetike a važi za jednog od najbližih Erdoanovih saradnika.

Njegovo imenovanje za ministra finansija oglasilo je zvono za uzbunu među stranim analitičarima koji smatraju da je to samo korak dalje u pogoršanju nezavisnosti monetarne politike i opšteg stanja turske ekonomije.

U predizbornoj kampanji Albayrak je tvrdio da je pad vrijednosti lire od 20 odsto u ovoj godini rezultat “operacije sa stranom pozadinom” kojoj je cilj svrgavanje vlade.

Iz tih je riječi evidentno da će novi ministar imati malo razumijevanja za argumente finansijske zajednice koja tvrdi da je potonuće lire rezultat pregrijavanja ekonomije i nedovoljno visokih kamatnih stopa.

A što se tiče monetarne politike, predsjednik Erdoan već je u utorak otklonio svaku sumnju da će centralna banka moći da vuče poteze suprotne njegovom stavu.

Erdoan je naime potpisao uredbu kojom prisvaja ovlašćenja imenovanja guvernera centralne banke i njegovih zamjenika, a mandat im se skraćuje s pet na četiri godine.

(poslovnidnevnik)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Odobren projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi”

Marketing tim / 03.08.2018 14:58

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

Među 157 prijava, projektna aplikacija koju je Udruženje GEA razvilo u saradnji sa opštinom Petrovac odabrana je zajedno sa još 14 projekata iz raznih djelatnosti koji će biti podržani iznosima od 150.000 do 200.000 evra, a čiji je cilj prekvalifikacija nezaposlenih, stvaranja novih radnih mjesta i podržavanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi” fokusiran je na obezbjeđivanje radnih mjesta u oblasti poljoprivrede u opštinama Petrovac, Bosanski Petrovac, Istočni Drvar, Drvar, Ključ i Ribnik i to za najranjivije kategorije poput raseljenih osoba, povratnika, žena, mladih te osoba koje su pogođene poplavama.

Aktivnosti izabranih lokalnih partnera trebalo bi da traju do decembra 2018. godine.

Najčitanije