Analize

Harmonizacija ključ za razvoj preduzeća

Harmonizacija ključ za razvoj preduzeća
Foto: Velibor Tripić | Harmonizacija ključ za razvoj preduzeća

​BANJALUKA - Da bi se obezbijedila veća i bolja podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, potrebno je raditi na harmonizaciji zakonskih okvira između entiteta i Brčko distrikta, zatim harmonizaciji strateškog okvira koji se odnosi na tu vrstu preduzeća, te većoj saradnji i dijalogu s privatnim sektorom.

Kazao je to Zdravko Miovčić, direktor banjalučke Agencije za razvoj preduzeća "Eda", na konferenciji koju je ova agencija organizovala juče u Banjaluci zajedno s Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Prema njegovim riječima, razvoj malih i srednjih preduzeća kompleksno je pitanje, jer bez boljeg poslovanja i zapošljavanja u ovakvim tipovima privrednih subjekata teško bi mogli biti riješeni svi drugi problemi, među kojima je i odlazak mladih iz zemlje.

Zoran Savić, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva, kazao je kako su ova preduzeća nosioci razvoja svake zemlje te da je zbog toga donesen niz zakona i strateških dokumenata s ciljem poboljšanja poslovanja tih privrednih subjekata.

Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, naveo je da u većini zemalja EU privatni sektor u ekonomiji zauzima između 50 i 60 odsto, dok je u BiH 25%, što ograničava mogućnosti koje taj sektor pruža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije